Hidrazid

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
p-Toluensulfonilhidrazid (1) i 1,3,5-triizopropilbenzensulfonilhidrazid (2)

Hidrazidi u organskoj hemiji su klasa organiskih jedinjenja koji imaju zajedničku funkcionalnu grupu karakterisanu prisustvom kovalentne veze između dva azota, sa 4 supstituenta bar jedan od kojih je acil grupa.[1] Opšta struktura hidrazida je E(=O)-NR-NR2, gde je R frekventno vodonik.[1] Hidrazidi se mogu dalje klasifikovati po atomu koji je vezan za kiseonik: karbohidrazidi (R-C(=O)-NH-NH2), sulfonohidrazidi (R-S(=O)2-NH-NH2), i fosfonski dihidrazidi (R-P(=O)(-NH-NH2)2.[1] Srodni hidrazini nemaju acil grupu.[2] Neki važni članovi ove klase su sulfonilhidrazidi, kao što je p-toluensulfonilhidrazid koji je koristan reagens u organskoj hemiji, npr. u Šapirovoj reakciji. Ovaj reagens se može pripremiti reakcijom tozil hlorida sa hidrazinom.[3]

Reference[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 Međunarodna unija za čistu i primenjenu hemiju. "Hydrazides". Kompendijum Hemijske Terminologije Internet edition.
  2. ^ Međunarodna unija za čistu i primenjenu hemiju. "Hydrazines". Kompendijum Hemijske Terminologije Internet edition.
  3. ^ Lua грешка: bad argument #2 to 'find' (string expected, got nil).; Lua грешка: bad argument #2 to 'find' (string expected, got nil).