Miroslav Tirš

Из Википедије, слободне енциклопедије
Miroslav Tirš
Miroslav Tyrs.jpg
Bista Miroslava Tirša (u Olomoucu)
Datum rođenja (1832-09-17)17. septembar 1832.
Mesto rođenja Dečin
 Češka Republika
Datum smrti 8. avgust 1884.(1884-08-08) (51 god.)
Mesto smrti Ec
 Austrija

Miroslav Tirš (чеш. Miroslav Tyrš), bio je češki doktor filozofije, osnivač sokolskog pokreta. Rođen je 17. septembra 1832. godine u Dečinu današnja Češka Republika, a preminuo je 8. avgusta 1884. u Ecu, u Tirolu.

Bio je sin nemačkog lekara. Već u detinjstvu je izgubio roditelje, tako da je odrastao kod čeških rođaka u Mladoj Boleslavi.

Završio je gimnaziju u Pragu a onda i Filozofski fakultet – prirodne nauke, filozofiju i estetiku. 1860. je postao doktor filozofije i profesor univerziteta u Pragu. Nekoliko puta je biran za narodnog poslanika, ali je sa grupom opozicionih poslanika odbio da učestvuje u radu skupština.

Pošto je u detinjstvu bio slabog zdravlja, lekari su mu preporučili da se bavi fizičkim vežbama. Tako se rodila njegova ljubav prema vežbanju i zdravom životu.

Bavio se pitanjima telesnog i estetskog vežbanja. Pokretač je i osnivač sokolstva. Prvo Sokolsko društvo osnovao je u Pragu 16. februara 1862. Kao sledbenik češkog pedagoga Jana Komenskog (15921670) u sokolski sistem je uneo ritmičke i simbilčke kao i masovne vežbe (vežbač je često bio podređen vežbi, a ne vežba potrebi organizma).

Prvi sokolski slet 1882. godine, vodio je sam Tirš, a kao gosti bili su predstavnici sokolskih društava iz Slovenije i Hrvatske. Tiršov sistem vežbanja prihvatila su i jugoslovenska gimnastička društva. Taj sistem bio je i u programu gimnastike u školama Jugoslavije od 1920. do 1941. godine.

Miroslav Tyrš – spomen ploča u Moravskom pozorištu u Olomoucu

Vidi još[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]