Miroslav Tirš

Из Википедије, слободне енциклопедије
Miroslav Tirš
Miroslav Tyrs.jpg
Bista Miroslava Tirša (u Olomoucu)
Датум рођења 17. septembar 1832.
Место рођења Dečin
 Češka Republika
Датум смрти 8. август 1884.
Место смрти Ec
 Austrija

Miroslav Tirš (чеш. Miroslav Tyrš), bio je češki doktor filozofije, osnivač sokolskog pokreta. Rođen je 17. septembra 1832. godine u Dečinu današnja Češka Republika, a preminuo je 8. avgusta 1884. u Ecu, u Tirolu.

Bio je sin nemačkog lekara. Već u detinjstvu je izgubio roditelje, tako da je odrastao kod čeških rođaka u Mladoj Boleslavi.

Završio je gimnaziju u Pragu a onda i Filozofski fakultet – prirodne nauke, filozofiju i estetiku. 1860. je postao doktor filozofije i profesor univerziteta u Pragu. Nekoliko puta je biran za narodnog poslanika, ali je sa grupom opozicionih poslanika odbio da učestvuje u radu skupština.

Pošto je u detinjstvu bio slabog zdravlja, lekari su mu preporučili da se bavi fizičkim vežbama. Tako se rodila njegova ljubav prema vežbanju i zdravom životu.

Bavio se pitanjima telesnog i estetskog vežbanja. Pokretač je i osnivač sokolstva. Prvo Sokolsko društvo osnovao je u Pragu 16. februara 1862. Kao sledbenik češkog pedagoga Jana Komenskog (15921670) u sokolski sistem je uneo ritmičke i simbilčke kao i masovne vežbe (vežbač je često bio podređen vežbi, a ne vežba potrebi organizma).

Prvi sokolski slet 1882. godine, vodio je sam Tirš, a kao gosti bili su predstavnici sokolskih društava iz Slovenije i Hrvatske. Tiršov sistem vežbanja prihvatila su i jugoslovenska gimnastička društva. Taj sistem bio je i u programu gimnastike u školama Jugoslavije od 1920. do 1941. godine.

Miroslav Tyrš – spomen ploča u Moravskom pozorištu u Olomoucu

Vidi još[уреди]


Спољашње везе[уреди]