Mravlji lav

С Википедије, слободне енциклопедије

Mravlji lavovi
Vremenski raspon: 122–0 Ma
rana kreda – sadašnjost
odrasli Distoleon tetragrammicus
mladunac Distoleon tetragrammicus
Naučna klasifikacija e
Domen: Eukaryota
Carstvo: Animalia
Tip: Arthropoda
Klasa: Insecta
Red: Neuroptera
Natporodica: Myrmeleontoidea
Porodica: Myrmeleontidae
Latreille, 1802
Potfamilije

Acanthaclisinae
Brachynemurinae
Dendroleontinae
Dimarinae
Echthromyrmicinae
Glenurinae
Myrmecaelurinae
Myrmeleontinae
Palparinae
Pseudimarinae
Stilbopteryginae

Sinonimi

Myrmeleonidae (lapsus)
Palaeoleontidae

Mravlji lavovi ili Antlioni su grupa od oko 2.000 vrsta insekata u porodici Myrmeleontidae, poznate po žestokim predatorskim navikama njihovih larvi, koje u mnogim vrstama kopaju jame kao zamke za mrave u prolazu ili drugi plen. Odrasli insekti su manje poznati, zbog relativno kratkog životnog veka u odnosu na larve. Oni uglavnom lete u sumrak ili nakon mraka, i mogu se pogrešno identifikovati kao vilini konjici ili vodene device. Ponekad su poznati i kao antlijoni čipkastih krila, a u Severnoj Americi se larve ponekad nazivaju rašlje (engl. doodlebugs) zbog čudnih tragova koje ostavljaju u pesku.

Antlioni su prisutni širom sveta. Najveća raznolikost se javlja u tropima, ali nekoliko vrsta je nađeno i na hladno-umerenim lokacijama, jedna od kojih je evropska Euroleon nostras. Oni se najčešće se javljaju na suvim i peščanim staništima gde larve mogu lako da iskopaju svoje jame, mada se neke larve skrivaju pod krhotinama ili napadaju svoj plen iz zasede među lisnim otpadom.

Antlioni su slabo zastupljeni u fosilnom zapisu. Myrmeleontiformia je opšteprihvaćena kao monofilitska grupa, a unutar Myrmeleontoidea se smatra da su najbliži živući srodnici antliona Ascalaphidae. Jedna studija iz 2019. godine je utvrdila da je familija Myrmeleontidae monofiletska, pored Stilbopteryginae i Palparinae, koji formiraju odvojene klade bliže Ascalaphidae.[1] Predatorske akcije larvi privlačile su pažnju tokom istorije, i antlijoni se u literaturi pominju još od klasičnih vremena.

Taksonomija[уреди | уреди извор]

Rodovi[уреди | уреди извор]

Vrste[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Jones, Joshua R. (novembar 2019). „Total‐evidence phylogeny of the owlflies (Neuroptera, Ascalaphidae) supports a new higher‐level classification”. Zoologica Scripta (на језику: енглески). 48 (6): 761—782. ISSN 0300-3256. doi:10.1111/zsc.12382. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]