Мурина (род)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Muraena)

Мурина
Временски распон: горњи миоценданашњост[1]
Muraena helena
Научна класификација e
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Actinopterygii
Ред: Anguilliformes
Породица: Muraenidae
Потпородица: Muraeninae
Род: Muraena
Linnaeus, 1758
Врсте

Види текст

Мурина (Muraena) је род из породице мурине, укључује 12 врста које изгледом подсећају на змије. Присутне су у тропским и суптропским морима, једна од њих, мурина (Muraena helena), живи у Јадранском мору.

Опис[уреди | уреди извор]

Muraena helena

Нема крљушти као ни њен рођак угор, а леђна, анална и репна пераја срасла су у један набор који иде дуж тела. Грудних и трубшних пераја уопште нема. Кожа многих врста мурине је прекривена ситним пегама, шарена и јарких боја.[2] Мурина је дању скривена у пукотинама подводних стена одакле јој вири само глава. Непрестано отворене раље пуне оштрих зуба делују застрашујуће. Зубе нема само у чељустима, него и на непцу и у костима ждрела![2]

Неки од тропских представника рода Muraena прелазе дужину од 150 cm, али је већина врста, укључујући и мурину нешто мања. Мурину (Muraena helena) су стари Римљани сматрали деликатесом, и чували су је у великим барама и акваријумима. Није ограничена на обале јужне Европе, већ је присутна и у Индијском океану, није неуобичајена ни на обалама Аустралије. Тело јој је смеђе боје, прошарано жућкастим пегама, које опет у себи садрже мање смеђе пеге.[2]

Врсте[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Sepkoski, Jack (2002). „A compendium of fossil marine animal genera”. Bulletins of American Paleontology. 364: 560. Архивирано из оригинала 23. 07. 2011. г. Приступљено 8. 1. 2008. 
  2. ^ а б в  Једна или више претходних реченица укључује текст из публикације која је сада у јавном власништвуChisholm, Hugh, ур. (1911). „Muraena”. Encyclopædia Britannica (на језику: енглески). 17 (11 изд.). Cambridge University Press. стр. 15—16. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]