Neverne bebe

Из Википедије, слободне енциклопедије
Neverne Bebe
Nevernebebe.jpg
Neverne bebe
Osnovne informacije
Aktivni period 1993—danas
Žanr(ovi) progresivni rok
Izdavačka kuća PGP-RTS, BK Sound, Hi-Fi centar, Red Line Records, Take it or Leave it
Osnivanje 4. april 1993. (Beograd)
Sadašnji članovi Milan Đurđević
Vladan Đurđević
Saša Ranđelović
Vladimir Ružičić
Tijana Sretković
Jelena Pudar
Bivši članovi Čeda Macura
Bane Jelić
Bili King
Dušan Šubarević
Gorica Ponjavić
Aleksandar Tasić
Goran Marinković
Duca Ivanišević
Jana Šušteršič
Veb-sajt www.nevernebebe.com

Neverne bebe je srpska rok grupa osnovana 4. aprila 1993. godine u Beogradu. Radi se o progresiv rok bendu koji je do sada imao preko 1.800 nastupa što u zemlji, što u inostranstvu. Bili su predgrupa grupi „Toto“ na njihovom koncertu u Beogradu, 15. avgusta 2006. godine. Osnivač i vođa sastava je Milan Đurđević.

Trenutna postava[уреди]

Diskografija[уреди]

Istorijat[уреди]

Bend se pojavljuje na sceni bivše Jugoslavije početkom 1993. godine i to u sledećem sastavu; Milan Đurđević, Vladan Đurđević, Čeda Macura, Bane Jelić i Bili King. U tom sastavu sviraju prvi svoj koncert uživo 04. 04.1993. godine u Beogradu. Nedugo nakon toga, početkom 1994. godine, snimaju i svoj prvi studijski album „Neverne Bebe I“ za izdavačku kuću „Take it or leave it“ i spotove za dve pesme s albuma „Veliki je Bog“ i „1000 godina“. Već tada bili su zapaženi od strane publike ne samo u Srbiji nego i celokupnoj Jugoslaviji. Ova postava odsvirala je 131 koncert - prvi u Beogradu 04.04.1993.godine, poslednji u Bečeju 14.05.1994. god.

Posle odlicnog uspeha prvog albuma iz grupe izlaze Čeda Macura, i Bane Jelić, u grupu dolaze Saša Ranđelović i Dušan Šubarević i sa novom postavom Neverne bebe debituju u Podgorici 21.05.1994. godine. Sredinom 1996. godine počinje snimanje drugog albuma Nevernih beba „Neverne bebe II“. Pesma Dvoje sa ovog albuma proglašena je za najbolju baladu u SiCG u poslednjih 10 godina po mišljenju i anketama koje su sprovele mnogobrojne radio i tv stanice. Gitarski uvod u ovoj pesmi osmislio je i odsvirao poznati crnogorski jazz gitarista Milorad Šule Jovović. 470 koncertom u Kotoru ova postava završava svoje delovanje i iz grupe izlazi Bili King.

Posle odlaska Bili Kinga i nešto kasnije Dušana Šubarevića u avgustu 1997. godine, celokupnu postavu Nevernih beba činili su Milan Đurđević, Vladan Đurđević, Saša Ranđelović, Gorica Ponjavić, Aleksandar Tasić i Goran Marinković. 1997. godine završava se snimanje albuma „Neverne bebe II“ koji se u prodaji pojavljuje početkom 1997. godine za izdavačku kuću „Red line records“ iz Minhena kao izdanje broj 1. S ovog albuma snimljeni su spotovi za pesme „Stranac“, „Dvoje“, „Divlje svinje“ i „Godine srama“. Tokom 1998. god. odsvirano rekordnih 147 koncerata i tada pesma „Dvoje“ postaje veliki hit i zaštitni znak benda.

Sredinom 2001. god. izlazi novi CD „Neverne bebe III - Južno od sreće“ za izdavačku kuću „HI-FI centar“ i snimaju se spotovi za pesme „Ljubav“, „Gotovo“, „Balkan“ i „U beznađu“.

25.02.2001. god. u klubu „Oh Sinema“ proslavljen veliki jubilej - 1000. koncert, bend po prvi put predstavio novi koncept autorske muzike sa gostima, tj. ženskim gudačkim kvartetom. 19.06.2001. godine u istom klubu, u Beogradu, održana je promocija novog CD-a, i to je ujedno bio i 1041. održani koncert. Album je bio odlicno prihvaćen.

I napokon, 2002. godine desio se vrhunac ove postave - autorski koncerti u Beogradu. 04.08.2002. godine bend je u Milanovom i Vlajkovom rodnom Valjevu imao najveći koncert do tada, i počinju razmišljati o LIVE albumu.

U maju 2003. godine dolazi do ideje za velikom promjenom u bendu i vec 28.06.2003. godine ova postava odsvirala je svoj poslednji koncert i zaustavila se na broju 1237, što znači da je za šest godina i osam meseci na binu izašla - nevjerovatnih - 767 puta! Tada iz grupe izlaze pevačica Gorica, pevač Taša i bubnjar Goran i dolaze bubnjar Duca i novi vokali Jelena Pudar i Jana Šušteršič koje daju potpuno novu energiju bendu.

Ova postava debituje 05.07.2003. godine u Herceg Novom, u Yahting klubu i nastavlja s fantastičnim koncertima celo ljeto.

U periodu od septembra 2003. god. pa do februara 2004. god. urađen je novi materijal sopstvenih obrada sa dve nove pesme spakovan u CD „Neverne bebe IV - Best of - Dvoje“ i taj cd izlazi početkom maja 2004. godine za „BK sound“ i tek tada počinje da se primećuje novi zvuk Nevernih beba. Početkom jula 2004. bend je na festivalu Sunčane skale u Herceg Novom dobio nagradu za najbolji rok album u SiCG 2004. god. posle samo dva meseca od zvaničnog objavljivanja.

Urađeni su spotovi za pesme „Gde smo“, „Veliki je bog“, „Dabogda lažem“ i naposletku za „Tužnu pesmu“ koja je postala veliki hit i obeležila ovaj album.

Poslednja promena u bendu desila se krajem 2005. godine kada je bubnjara Ducu Ivaniševića zamenio maestralni Vladimir Ružičić - Kebac.

Marta 2006. godine - u jeku koncertne turneje - bend ulazi u studio i počinje izradu novoga CD-a, radnog naslova Neverne Bebe V. Rad na novom CD-u potrajao je do aprila 2007. godine što samo po sebi govori koliko je energije, rada i truda uloženo u nove pesme. Krajem jula 2006. godine bend je snimio spot za pjesmu Da ima nas koja je predstavljala najavu novoga CD-a i uvid u to kako će on izgledati. U decembru se snima jos jedan spot i to za pesmu „Boje duge“ koja je urađena u saradnji sa Akijem Rahimovskim i taj spot predstavljao je direktnu najavu za album „...Iza oblaka“ koji je konačno ugledao svetlo dana 16. aprila 2007. god. Predstojeća promotivna turneja povodom koncertne promocije CD-a Iza oblaka predviđa minimum 50 koncerata po svim gradovime Srbije i ex YU republika.

U periodu od 05. jula 2004. godine pa do 19. maja 2007. godine najnovija postava Nevernih Beba izašla je na binu 388 puta, dok ukupan broj odsviranih koncerata iznosi 1 826 zaključno sa mesecom oktobrom 2010.

Spot za pesmu Uzmi boje koja je najavila novi ( VI po redu ) CD Nevernih beba - Praštam pojavio se u medijima 28.09.2010. godine. Za tačno mesec dana spot je na You Tube imao preko 45 000 pregleda, pesma je bila prisutna je na svim domaćim TV i radio stanicama, uključujući i odličan plasman i komentare na listi “ DOMAĆICA ” MTV ADRIA i respektabilnu zastupljenost na jedinom muzičkom TV kanalu – Pink Music.

Naredna pesma "Kuća za spas" je nakon samo mjesec dana emitovanja ušla u finale glasanja za singl godine u izboru Radija 202, a ubrzo nakon toga spot za istu se zavrtio na MTV ADRIAi osvojio prvo mjesto pomenute liste.

U martu mesecu 2012.g. u prodaji se pojavio novi album Nevernih Beba - Praštam, VI po redu.

Na albumu se našlo 14 novih pesama, a prema prvim reakcijama slušalaca su se izdvojile pesme Leptir, Sudnji dan, Dan tvoj uz gostovanje Vlatka Stefanovskog, kao i duetska pesma sa Vannom "Samo za tvoje oči", za koju je snimljen i spot.

Nevernim Bebama se u aprilu 2011.g. pridružila Tijana Sretković , a iz benda je izašla Jana Šušteršić.

Nagrade[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]