Портал:Хари Потер

С Википедије, слободне енциклопедије
Портал Хари Потер

Хари Потер (енгл. Harry Potter) серијал је романа фантазије које је написала британска књижевница Џ. К. Роулинг. Романи говоре о животу младог чаробњака, Харија Потера, и његових пријатеља Хермионе Грејнџер и Рона Веслија, ученика Хогвортске школе за чаробњаштво и вештичарење. Окосница радње романа је Харијева борба против Лорда Волдемора, мрачног чаробњака који намерава да постане бесмртан, збаци чаробњачко управно тијело познато као Министарство магије и потчини све чаробњаке и Нормалце (немагичне људе).


Изабрани чланак

Хари Џејмс Потер (рођен 31. јула 1980. године), син је јединац Џејмса Потера и Лили Потер, главни је лик у серијалу књига и филмова о Харију Потеру.

Хари Потер рођен је 31. јула 1980. у Годриковој долини, једном од многобројних чаробњачких насеља у Британији. Син је јединац покојног брачног пара Потер, Лили и Џејмса.

Чувен је у чаробњачком свету по свом обрачуну са злим чаробњаком Лордом Волдемором, главним негативцем у серијалу, када је био стар само годину дана. Волдемор, један од најмоћнијих чаробњака свих времена, изгубио је у овом обрачуну све своје моћи.

Више о Харију...

Да ли сте знали да
  • ... је седма књига могла да се зове и „Хари Потер и Старозовни Штапић“ или „Хари Потер и Прича о Три Брата“
  • ... су Фред и Џорџ Весли рођени на дан шала.
  • ... је Џеј. Кеј. Ролинг рођена 31. јула, истог дана је рођен Хари. (Напомена: Хари је рођен 1980, а Џеј. Кеј. Ролинг 1965. године)
  • ... Северус значи озбиљан на латинском језику.
  • ... Минерва значи мудар на латинском језику.
  • ... Џорџ више никад неће моћи да произведе патронуса због Фредове смрти.
Изабрана слика
Грб Ревенклоа.
Грб Ревенклоа.

Грб Ревенклоа.

Остале изабране слике


Обавештења
Уколико пишете неки ”чланак клицу” везан за Хари Потер, на дно додајте шаблон {Клица-Хари Потер}
Остали портали на српској википедији