Акра

Из Википедије, слободне енциклопедије
Акра
енгл. Accra

Accra Skyline 2.jpg
Акра

Основни подаци
Држава Застава Гане Гана
Становништво
Становништво (2013) 2.291.352
Географске карактеристике
Координате 5°33′00″N 0°13′00″W / 5.55, -0.216667
Надморска висина 61 м
Површина 173 км²
Акра на мапи Гане
{{{alt}}}
Акра
Акра на мапи Гане
Остали подаци

Акра (енгл. Accra) је главни град државе Гане и њен највећи град са 1.970.400 становника (2005).

Акру је основао народ Га, око 1500. године. Реч Акра потиче од речи нкран што значи мрави. Током дела своје историје Акра је служила као центар за трговину са Португалцима, који су изградили тврђаву у граду, а до краја седамнаестог века и Швеђани, Холанђани, Французи, Британци и Данци. Године 1877, на крају другог рата између Британаца и Ашанти конфедерације, Акра је заменила Кејп Кост као главни град Британске колоније Златна Обала. После изградње железнице ка унутрашњости земље, Акра је постала економски центар Гане. Већи делови града су уништени у земљотресима 1862. и 1932. године. Када је 6. марта 1957. Гана постала независна, Акра је постала њен главни град.

Данас је Акра један од најбогатијих и најмодернијих афричких градова, са високим квалитетом живота по афричким стандардима. Главне економске активности су финансије, комуникације, грађевинарство, транспорт и пољопривреда (делом риболов).

Знаменитости Акре су: Национални музеј, Академија наука и уметности, Национални архив, Централна библиотека, тврђава Кристијанборг коју су изградили Данци, Национално позориште, Центар за националну културу, светионик, национални стадион, Меморијални центар панафричке културе и неколико плажа.

Град побратим Акре је Чикаго у САД.

Са других Викимедијиних пројеката :

title=Википутовања

Википутовања имају више информација на вези: