Картум

Из Википедије, слободне енциклопедије
Картум
арап. الخرطوم

Sunset Khartoum.jpg
Залазак сунца у Кратуму

Основни подаци
Држава Застава Судана Судан
Вилајет вилајет Картум
Становништво
Становништво (2008) 2.207.794
Агломерација 8.000.000
Географске карактеристике
Координате 15°35′N 32°31′E / 15.58, 32.52
Надморска висина 10 м
Картум на мапи Судана
{{{alt}}}
Картум
Картум на мапи Судана
Остали подаци

Картум (арап. الخرطوم) је главни град Судана и истоименог вилајета. Налази се на ушћу Белог и Плавог Нила где се ове две реке спајају у реку Нил и настављају ток ка северу.

Картум из ваздуха, у даљини се види Нил

Према попису из 2005. има 2.207.794 становника, док урбана агломерација има 8 милиона становника. Картум чини јединствено градско подручје са градовима Северни Картум и Омдурман са којима је повезан мостовима. Картум је лоциран између Белог и Плавог Нила, Северни Картум је са друге стране Плавог Нила, а Омдурман на другој обали Белог.

Историја[уреди]

Картум је 1821. основао Ибрахим паша, владар Египта, као испоставу египатске војске. Насеље се ширило као трговачки центар, што је обухватало и трговину робовима. Трупе лојалне вођи Махдију почеле су опсаду Картума 13. марта 1884. и до јануара 1885. заузеле град и масакрирале англо-египатски гарнизон. Британци су 1898, под вођством ерла Херберта Киченера, победили Махдијеве трупе у крвавој бици код Омдурмана. Од 1899. Картум је главни град англо-египатског Судана. Британци су осмислили правоугаони и дијагонални план градских улица. Када је Судан стекао независност 1956, Картум је постао његов главни град.

Нафтовод између Картума и луке Порт Судан отворен је 1977.

Током 1970их и 1980их, Картум је био одредиште стотина хиљада избеглица које су бежале од регионалних конфликата (Чад, Етиопија, Еритреја, Уганда). Еритрејске и етипоске избеглице су асимилиране, док се већина осталих населила у сиротињска насеља на ободима града. Од средине 1980их овде су дошле и избеглице које су побегле од сукоба у Дарфуру и јужном Судану.

Клима[уреди]

Килма у Картуму је врела сушна клима, где падавина има само у јулу и августу. Годишња количина падавина је просечно свега 155 мм. Средином лета температуре се дижу до 53 °C. Седам месеци годишње просечна максимална дневна температура је изнад 38 °C. Ни у једном месецу ова температура није испод 32 °C. Температуре у току ноћи су знатно свежије и спуштају се до 16 °C.

Економија[уреди]

Привреда Картума је последњих година у брзој експанзији, што је последица суданског богатства нафтним изворима. Од индустријских грана у граду значајне су: штампарска, индустрија стакла, прехрамбена и текстилна. Индустрија прераде нафте је углавном лоцирана северно од града.

Тренутно се у Картуму граде два хотела највише категорије, нови аеродром и два моста (уз 6 постојећих).

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката :

title=Википутовања

Википутовања имају више информација на вези: