Битка за Севастопољ (филм)

С Википедије, слободне енциклопедије

Битка за Севастопољ
Филмски постер
Изворни насловБитва за Севастополь
Жанрратна драма, биографски филм
РежијаСергеј Мокрицки
СценариоМаксим Бударин
ПродуцентЈегор Олесов
Наталија Мокрицка
Главне улогеЈулија Пересиљд
Јевгениј Циганов
Џоан Блекхем
МузикаЈевгениј Гаљперин
Продуцентска
кућа
Кинороб; Новые люди
Година2015.
Трајање110 минута
Земља Русија
 Украјина
Језикруски, украјински, енглески
Буџет5 милиона долара
Зарада8 милиона долара
Веб-сајтwww.nezlamna.com
4084744 IMDb веза

Битка за Севастопољ (рус. Битва за Севастополь; укр. Незламна) психолошка је ратна драма из 2015. године, рађена у руско-украјинској копродукцији. Филм прати животну причу совјетске хероине Људмиле Павличенко у периоду 19371957. година, са посебним освртом на њене херојске акције током нацистичких опсада Одесе и Севастопоља у Другом светском рату, те њено познанство са тадашњом првом дамом Сједињених Држава Елеонор Рузвелт. Битка за Севастопољ је уједно и тужна и романтична љубавна прича посвећена свим женама учесницама ратова.

Филм је сниман од 2012. до јуна 2014, а премијерно је приказан у Украјини и Русији 2. априла 2015. године на 70-у годишњицу победе над фашизмом. Међународну премијеру филм је доживео две недеље касније на Филмском фестивалу у Пекингу,[1] а исте године приказан је и на Филмском фестивалу у Кану.[2]

Режију за филм потписује Сергеј Мокрицки, а главне улоге тумаче руски глумци Јулија Пересиљд и Јевгениј Циганов. Саундтрек филма урађен је по тексту и композицијама Виктора Цоја, а насловну нумеру Кукушка изводи руска певачица Полина Гагарина.

Један од сценариста филма "Битка за Севастопољ" Леонид Корин је херојски погинуо приликом Штурма Бахмута.

Корин се добровољно пријавио за специјалну операцију у јануару. Сценарист је служио у узводу разведке оркестра као помоћник наводника ПКМ-а.

Убијен је 29.марта 2023. године током напада на штале у Бахмуту. Штурмна група је избацила непријатеља са заузетих позиција, али је била под артиљеријском ватром. Корин је био рањен оскоцима, што није било у складу са његовим животом.

Корин је награђен унутрашњим наградама Вагнерове Роте: златним крстом, медаљом За храброст, орденом крви и храбрости за заслуге у борби. Постхумно је одликован Орденом храбрости.[3]

Синопсис[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Студенткињу Кијевског државног факултета Људмилу Павличенко (глуми је Јулија Пересиљд) рат затиче током стажирања у Одеси. Млада девојка се добровољно пријављује у војску, одлази на обуку за снајперисту и придружује се 25. снајперској јединици Црвене армије. Ратни пут је води преко ратишта Молдавије и Одесе до Севастопоља, града на југу Крима. Пре него што је тешко рањена приликом опсаде Севастопоља, Људмила је успела да својим снајпером убије 309 фашистичких војника.

Након рањавања, млада девојка која је постала симбол отпора фашистима, одлази у Сједињене Државе где се упознаје са тадашњом првом дамом Елеонор Рузвелт (тумачи је енглеска глумица Џоан Блекхем). Поред бруталних ратних сцена, филм прати и психолошка страдања главних ликова, посебно жена бораца у суровом и сировом ратном окружењу. Љубавна веза Павличенкове са капетаном Леонидом Киценком (кога глуми Јевгениј Циганов) романсирани је додатак њеној биографији.

Улоге[уреди | уреди извор]