Корисник:Jozefsu/Архива 2

С Википедије, слободне енциклопедије
Jozefsu је онлајн
Архива 1 Архива 2 Архива 3

Споменице и захвалнице

5000 измена
Чувена изјава Боба Рока


Јожеф, Суботица; еколог-активиста, блогер, е-новинар, самоуки уметник и љубитељ стрипова.
Птицама се бавим од 1986. године, а професионално, као сарадник Природњачког музеја у Београду од 2013. године

Дневне мисли (Daily Mood)

Правим само оригиналне чланке, од нуле. У другим, исправљам грешке на које налетим. За питања сам ту.

Клице!
Клице су веома важан део пројекта, пошто терају оне који бих назвао "исправљачи" да их среде. Такви исправљачи, који немогу да трпе лоше чланке на Википедији приморани су да моментално пређу у уређивање, а планирано уређивање на брзину пређе у право уређивање – са сређивањем веза, до онога што одузима највише времена а то је тражење референци. Често видим чланке који изгледају добри а заправо су клице необележене тим шаблоном. Тада помислим "ако не смета другима, нека остане" – али након кључних измена ти исти чланци излазе из категорије клица. Са само 2-3 додате реченице или једним новим поднасловом могу се претворити у добар чланак!
Шема иде овако: приликом ишчитавања тема које ме занимају налетим на катастрофалне грешке – нема референце за јаку тврдњу, лоша граматика итд. – а приликом поновног, још пажљивијег читања угледам још мање, назови "козметичке" тачка-зарез пропусте. Проблем је, што нико не цени такве исправке. Чак сам – на почетку – добијао опомене од неких неискусних админа да престанем са честим изменама јер то успорава проток на серверу. Бах! А има овде људи који имају 100.000 измена типа тачка-зарез и типа "обрисао-вратио исто" – квази измене које никада нисам разумео, а вероватно служе да неко стекне незаслужени статус и да се попне на лестви "цењених" уредника. Ипак, свачији допринос је ОК, ово су апсолутно ствари које може да исправи само човек, бот није у стању!
Фрустрација
Одлази ми ограман број сати на овај пројекат. Да ли превише озбиљно схватам Википедију? У сваком случају вандали и неки благо потамљеног ума схватају озбиљно. Примећујем раст субтилних измена које теже да наруше интегритет чланака тек једва склопљених у целину, као што су државе, насеља, појмови... Убацују се разноразне ствари тамо где не иду (латиница у ћирилицу итд.) а патролери и враћачи једва стижу да поправе. Хоћемо ли као заједница добронамерних уређивача успети да зауставимо лавину оних који дају свој "допринос" неозбиљним упадима?
Аутономност
Говоримо да је ово енциклопедија на српском језику и да је аутономна у односу на енглеску Википедију. А онда те једноставан клик на упутство о раду доводи до стране која је делимично на српском делимично на енглеском. И сад би неко ту требао да нађе одговор на своје питање. Прво што ће тај неко видети да се наша правила преводе са енглеског језика, а потом помислити колики је лицемер (јер тешко да је неупућен) свако ко наглашава да је Википедија чисто српска ствар. Аутентична српска ствар је књига На Дрини Ћуприја, нечији блог о актуелностима у Србији или званична страница министарства. А ово је међународни пројекат. Не би требало прегледати, заборављати и злоупотребљавати ту чињеницу.
Is this just one isolated, individual opinion?
noborder
noborder
„absolutely anything can be cited, but not everything should be cited ... Of course the paper can be cited, as long as there is enough evidence that the research is of good quality ... Things that should be cited are works like academic books, journal articles; whereas things like Wikipedia should not.
Citing draft papers found on academia.edu
ВИКИПЕДИЈА ЈЕ САМО СОФТВЕРСКА И СУШТИНСКА ПЛАТФОРМА – ЗА САДРЖАЈ И КВАЛИТЕТ СУ ОДГОВРНИ ОНИ КОЈИ ПИШУ.
Недостајући научни термини
Објавио сам рат недостајућим научним терминима на Википедији :) Стање није катастрофално, али је понекад ужасавајуће.
Нетачне и недовољно проверене информације
Чланке које пишемо неће читати други Википедијанци, него углавном ђаци и студенти. Желимо да им пружимо најбоље. Међутим, то некад овде на Википедији не функционише, јер нас воде друге смернице. Ово што ћу да напишем неће ме учинити популарним, али можда знате да је Википедија у многим школама забрањена и да ђаци аутоматски добијају јединицу ако нас користе као извор. То је из два разлога: под један (1) писање само на основу енциклопедије је вид плагирања, и варање што се тиче припреме домаћег задатка - узимање краћег пута. То у бити и не би био проблем. Али под два, што је још горе (2) Википедија често износи нејасноће и нетачне или не довољно проверене информације, због којих када их препишу, деца добијају лоше оцене. Само најигнорантнији међу нама Википедијанцима не знају или не желе да знају да Википедија, генерално, у академским круговима није најпопуларнија, и није на предлогу поузданих извора. Ја се не желим мирити са тим. Треба радити на томе да се то промени и Википедија добије шири углед, не да буде само нека тамо општа читанка на разне теме!
Magyarul (на мађарском)
Pályázat révén kerültem a Wikire. Amióta itt vagyok, egyetlen "érdemrendet" sem kaptam. Nem is ezért vagyok itt, hanem mert szívügyem a szerb Wikipédia megjobbítása. De ez az állapot megmutatja azt is mennyire "népszerű" a jelenlétem (az érdemcimkéket ugyanis személyes szimpátia alapján osztogatják a szerkesztőtársak). Nem tudom... résztvettem pár vitában, nyakas vagyok ha igazságtalanságot, ferdítést vagy visszaélést látok. Ја... és talán tartanak is tőlem, mert nem ismernek. De ez egy virtuális világ, ezért cseppet sem érdel a véleményük (persze idegesíteni azt tudnak). Való életben sok szerb jóbarátom van, és (csak) ennek tudok örülni. Az embert ne a bőre szine, nyelve vagy nemzetisége miatt tiszteljék, hanem embersége miatt – az ember több annál, amit a modern főáram (mainstream) diktál. (Természetesen eddig nem sok magyar tudott itt megmaradni, mert ehhez szerb nyelvtudásra és a balkáni kultúra minden szempontjának az ismeretére van szükség. Egy magyar csak akkor maradhat fenn itt, ha a szerbet anyanyelvi szinten beszéli, sőt, akár jobban is. Nos, én montenegróiak és bunjevácok közt nőttem fel, nekem nem jelent gondot, viszont a gyerekeim már nem beszélik jól. Nekem a Jugoszláviában "muszály" volt megtanulnom, nekik a migráló világban már nem. Hogy jó-e ez így, abban nem vagyok biztos, de nem sokat tehetek, a világ változik.)