Корисник:Klema1234/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Panameričke igre[уреди | уреди извор]

Logo Panameričkih igara

Panameričke igre (u narodu poznate kao Pan Am igre) su kontinentalni amulti-sportski događaj u Americi koji uključuje letnje sportove, u kojima hiljade sportista učestvuje u raznim takmičenjima. Takmičenje se održava među sportistima iz država Amerike, svake četiri godine u godini pre Letnjih olimpijskih igara. To su druge najstarije kontinentalne igre na svetu. Jedine zimske Panameričke igre održane su 1990. 2021. godine su po prvi put održane Juniorske Panameričke igre samo za mlade sportiste[1][2]. Panamerička sportska organizacija (PASO) je upravno telo pokreta Pan američkih igara, čija su struktura i delovanje definisani Olimpijskom poveljom.

Poslednje igre su održane u Santjagu od 20. oktobra do 5. novembra 2023. To su bile 19. igre[3]. Dvadesete Panameričke igre održaće se 2027. Od 15. Panameričkih igara 2007. godine, gradovi domaćini imaju ugovor o upravljaju i Pan American i Parapan American igrama, gde se takmiče sportisti sa invaliditetom. Parapan američke igre održavaju se odmah nakon Panameričkih igara.[4]

Logo Olimpijskih igara

Pokret Panameričkih igara sastoji se od međunarodnih sportskih federacija (IFs), nacionalnih olimpijskih komiteta (NOCs) koje priznaje PASO i organizacionih komiteta za svaku specifičnu Panameričku igru. PASO je odgovoran za izbor grada domaćina za svaku Panameričku igru. Grad domaćin je odgovoran za organizovanje i finansiranje proslave Igara u skladu sa Olimpijskom poveljom (pošto je PASO povezan sa MOK-om) i pravilima. Program Panameričkih igara, koji se sastoji od sportova koji će se takmičiti na Igrama, utvrđuje PASO. Proslava Igara obuhvata mnoge rituale i simbole, kao što su zastava i baklja, te ceremonije otvaranja i zatvaranja. Preko 5.000 sportista takmiči se na Panameričkim igrama u 36 sportova i skoro 400 događaja. Prvoplasirani, drugi i trećeplasirani u svakoj disciplini dobijaju zlatnu, srebrnu, odnosno bronzanu medalju.[5]

Istorija[уреди | уреди извор]

Rane igre[уреди | уреди извор]

Do ideje za Panameričke igre došlo se na Letnjim olimpijskim igrama 1932. u Los Anđelesu, gde su latinoamerički predstavnici Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) predložili da se napravi takmičenje među svim državama u Americi[6]. Prvi događaj pod nazivom Panameričke igre održan je u Dalasu 1937. godine kao deo izložbe Greater Texas & Pan-American Exposition, ali je privukao toliko malo pažnje da se nikada nije zabeležio u listi takmičenja.

Na prvom Panameričkom sportskom kongresu, održanom u Buenos Ajresu 1940. godine, učesnici su odlučili da se prve igre održe u Buenos Ajresu 1942. Planovi su morali biti odloženi zbog Drugog svetskog rata. Drugi Panamerički sportski kongres održan u Londonu tokom Letnjih olimpijskih igara 1948. ponovo je potvrdio Buenos Ajres kao grad domaćina inauguracionih igara koje su održane 1951. Igre su počele 25. februara te godine[7], bilo je 18 sportskih disciplina. Zemlje i teritorije koje su bile deo Komonvelta nacija, kao što je Kanada, nisu se takmičile na prvim Panameričkim igrama. Druge Igre održane su u Meksiko Sitiju. Takmičenja su počela 12. marta, učestvovalo je 2.583 sportista iz 22 zemlje, takmičeći se u 17 disciplina. Panameričke igre su se kasnije održavale na svake četiri godine.[8]

Skorije igre[уреди | уреди извор]

Panameričke igre selo

Dok su prve igre 1951. ugostile 2.513 učesnika koji su predstavljali 14 zemalja, na Igrama 2019. učestvovalo je 6.680 takmičara iz 41 zemlje.[9] Tokom igara većina sportista i zvaničnika je smeštena u Pan American Games selu. Ovo selo treba da bude samostalni dom za sve učesnike. Opremljeno je kafeterijama, zdravstvenim ambulantama i religijskim objektima.[10]

PASO dozvoljava takmičenje i nacijama koje ne ispunjavaju stroge uslove za politički suverenitet koje zahtevaju druge međunarodne organizacije. Zbog toga je kolonijama dozvoljeno da osnivaju sopstvene nacionalne olimpijske komitete. Ovo uključuje teritorije kao što su Portoriko i Bermuda, koje se takmiče kao zasebne nacije uprkos tome što su pod jurisdikcijom druge sile.

Zimske Panameričke igre[уреди | уреди извор]

Las Lenas Argentina, domaćin zimskih Panameričkih igara

Tokom istorije igara bilo je bezuspešnih pokušaja da se održe Zimske Panameričke igre. Organizatori Panameričkih igara 1951. u Buenos Ajresu planirali su da organizuju zimske događaje kasnije tokom godine, ali su odustali od te ideje zbog nedostatka interesovanja[11]. Druga poteškoća je u tome što Amerika pokriva obe hemisfere, što stvara probleme sa rasporedom u vezi sa obrnutim godišnjim dobima.

Lake Placid u Njujorku je pokušao da organizuje Zimske igre 1959. godine, ali opet nije dovoljno zemalja izrazilo interesovanje. Planovi su na kraju otkazani.[12]

Članovi PASO-a su 1988. godine glasali za održavanje prvih Panameričkih zimskih igara u Las Lenasu u Argentini u septembru 1989. Dogovoreno je da se Zimske igre održavaju svake četiri godine. Ali nedostatak snega je doveo do odlaganja igara za 16-22. septembar 1990, kada je samo osam zemalja poslalo 97 sportista u Las Lenas. Od tog ukupnog broja, 76 je bilo iz samo tri zemlje: Argentine, Kanade i Sjedinjenih Država. Vreme je bilo neuobičajeno toplo i opet je bilo malo snega, pa su organizovane samo tri discipline u alpskom skijanju: slalom, veleslalom i superveleslalom. Sjedinjene Države i Kanada su osvojile svih 18 medalja.

PASO je odredio da druge Panameričke zimske igre budu u Santijagu u Čileu 1993. Sjedinjene Države su upozorile da neće učestvovati ako se ne održi sve po rasporedu. Organizacioni komitet Santjaga je na kraju odustao od planiranja Igara nakon što je Olimpijski komitet Sjedinjenih Država odbio da učestvuje, a ta ideja od tada nije ponovo oživljena.

Juniorske Panameričke igre[уреди | уреди извор]

PASO je 16. januara 2019. objavio osnivanje Juniorskih Panameričkih igara. Ovaj događaj, inspirisan Olimpijskim igrama mladih, namenjen je isključivo sportistima mlađim od 21 godine, i manje je zahtevan u pogledu infrastrukture i troškova.

Za prvo izdanje igara, Panam Sports je prihvatio gradove kandidate do 31. januara. Cali, Kolumbija, Santa Ana, Salvador i Monterej, Meksiko su prihvaćeni kao gradovi kandidati[13]. Cali je izabran za grad domaćina u San Hozeu, Kostarika, 27. marta 2019. godine.[14]

Panam Sports je izabrao Asunsion u Paragvaju za domaćina Juniorskih Panameričkih igara 2025. godine.[15] Asunsion je dobio 32 od 48 glasova, dok je Santa Marta u Kolumbiji dobila preostalih 16 glasova.

Pan American sportska organizacija[уреди | уреди извор]

Pokret Pan američkih igara obuhvata brojne nacionalne i međunarodne sportske organizacije i federacije, priznate medijske partnere, sportiste, zvaničnike, sudije i svaku drugu osobu i instituciju koja se slaže da se pridržava pravila Olimpijske povelje[16] (koja je ista kao povelja PASO). Kao krovna organizacija Olimpijskog pokreta, PASO je odgovoran za izbor grada domaćina, nadgledanje planiranja Panameričkih igara, ažuriranje i odobravanje sportskog programa i pregovaranje o sponzorstvu i pravima na emitovanje.

Pokret Pan američkih igara sastoji se od tri glavna elementa:

  • Međunarodne federacije (IFs) su upravljačka tela koja nadgledaju sport na međunarodnom nivou. Na primer, Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) je međunarodna federacija za fudbal, a Federation Internationale de Volleiball (FIVB) je međunarodno upravno telo za odbojku. Trenutno postoji 36 IF-ova u Pokretu Panameričkih igara, koji predstavljaju svaki od sportova Panameričkih igara.[17]
  • Nacionalni olimpijski komiteti (NOK) predstavljaju i regulišu pokret Panameričkih igara u svakoj zemlji. Na primer, Olimpijski komitet Sjedinjenih Država (USOC) je NOK Sjedinjenih Država. PASO trenutno priznaje 41 NOK.
  • Organizacioni komiteti za Panameričke igre (PAOGs) čine privremene komitete odgovorne za organizaciju određenih Panameričkih igara. PAOGs se raspuštaju nakon svake igre, kada se finalni izveštaj dostavi PASO-u.

Španski i engleski su zvanični jezici Pokreta Panameričkih igara. Drugi jezik koji se koristi na svim Panameričkim igrama je jezik zemlje domaćina. Na primer: na Panameričkim igrama 2007. koje su održane u Brazilu, prvi jezik je bio brazilski portugalski. Svaki proglas (kao što je saopštenje svake zemlje tokom parade nacija na ceremoniji otvaranja) se govori na ova tri jezika.

Simboli[уреди | уреди извор]

Plamen Panameričkih igara

Pokret Panameričkih igara koristi simbole. Zastava Panameričke sportske organizacije prikazuje logo PASO na beloj pozadini. Da bi se istakla bliska povezanost između Međunarodnog olimpijskog komiteta i Pan Am igara, Olimpijski prstenovi su dodati zastavi 1988. Zastava se podiže tokom svake proslave Igara[18]. Na Igrama 2011. prvi put je svirana nova himna. Sama himna je izabrana 2007. godine, a usvojena je 2008. godine.

Slično olimpijskom plamenu, plamen Panameričkih igara se pali pre nego što Igre počnu. Prvi plamen je zapaljen u Olimpiji u Grčkoj. Od 2011. godine, plamen je obavezan da se drži tokom utakmica na stadionu koji će biti domaćin atletskog takmičenja. Ako se ceremonija otvaranja i atletsko takmičenje održavaju na različitim stadionima, plamen će morati da se kreće sa jednog stadiona na drugi.

Pan Am maskota Pachi Toronto 2015

Maskota Panameričkih igara, životinjska ili ljudska figura koja predstavlja kulturno nasleđe zemlje domaćina, predstavljena je 1979. godine u San Huanu u Portoriku.[19] Imala je važnu ulogu u identitetu i promociji Igara. Maskota Panameričkih igara, u Santjago de Čileu, bila je višebojna ptičica Fiu.

Pan Am maskota Caue Rio 2007

Lista maskota igara:[20]

  • San Huan 1979: Koki (žaba)
  • Karakas 1983: Santjagito (lav)
  • Indijanapolis 1987: Amigo (zeleni papagaj)
  • Havana 1991: Tocopan (ptica)
  • Mar del Plata 1995: Lobi (morski lav)
  • Vinipeg 1999: Duck i Lorita (patke)
  • Santo Domingo 2003: Tito (morska krava)
  • Rio de Žaneiro 2007: Caue (sunce)
  • Gvadalahara 2011: Huichi (jelen), Gavo (biljka agave) i Leo (lav)
  • Toronto 2015: Pachi (bodljikavo prase)
  • Lima 2019: Milco (statua)[21]
  • Santjago 2023: Fiu (višebojna ptičica)

Top 10 nacija na Panameričkim igrama:[22][уреди | уреди извор]

Rank Nation Gold Silver Bronze Total
1 SAD 2188 1617 1194 4999
2 Kuba 938 642 613 2193
3 Kanada 537 776 918 2231
4 Brazil 449 476 656 1581
5 Argentina 343 391 501 1235
6 Meksiko 310 362 617 1289
7 Kolumbija 165 208 296 669
8 Venecuela 110 235 317 662
9 Čile 69 141 205 415
10 Dominikana 48 82 146 276

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Panam Sports organizará Panamericanos Júnior y sopesa Panamericanos de Playa”. La Vanguardia (на језику: шпански). 2019-01-17. Приступљено 2024-05-08. 
  2. ^ „México muestra interés para Panamericanos Junior 2021 - Oficial del Comité Olímpico Mexicano”. web.archive.org. 2019-01-19. Приступљено 2024-05-08. 
  3. ^ „Panamupdates | Latest Sports News” (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-08. 
  4. ^ „Americas Paralympic Committee”. International Paralympic Committee (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-08. 
  5. ^ „Pravila Panameričke sportske organizacije”. 
  6. ^ „S V G N O C – The Official Website of the St Vincent & the Grenadines Olympic Committee” (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-08. 
  7. ^ „The Official Web Site of XVI Pan American Games Guadalajara 2011”. web.archive.org. 2011-02-23. Приступљено 2024-05-08. 
  8. ^ „The Official Web Site of XVI Pan American Games Guadalajara 2011”. web.archive.org. 2011-02-23. Приступљено 2024-05-08. 
  9. ^ „ABOUT PASO - Página Oficial de los Juegos Lima 2019”. web.archive.org. 2018-06-20. Приступљено 2024-05-08. 
  10. ^ „Beijing to build convenient Olympic Village - The Official Website of the Beijing 2008 Olympic Games”. web.archive.org. 2008-09-14. Приступљено 2024-05-08. 
  11. ^ „Pan American Sports Games | Multi-Sport, Americas & Caribbean | Britannica”. www.britannica.com (на језику: енглески). 2024-05-05. Приступљено 2024-05-08. 
  12. ^ „OWL Home Page”. library.olympics.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-08. 
  13. ^ „I Junior Pan Am Games: Cali, Monterrey and Santa Ana the Candidates”. web.archive.org. 2019-02-02. Приступљено 2024-05-08. 
  14. ^ „Panam Sports organizará Panamericanos Júnior y sopesa Panamericanos de Playa”. La Vanguardia (на језику: шпански). 2019-01-17. Приступљено 2024-05-08. 
  15. ^ „Asunción selected to host 2025 Junior Pan American Games”. www.insidethegames.biz. 2022-11-28. Приступљено 2024-05-08. 
  16. ^ „Internacionalni olimpijski komitet”. 
  17. ^ „The Official Web Site of XVI Pan American Games Guadalajara 2011”. web.archive.org. 2011-07-22. Приступљено 2024-05-08. 
  18. ^ „Pan-American Sports Organization”. www.fotw.info. Приступљено 2024-05-08. 
  19. ^ „'@' PAN AMERICAN GAMES CALI 1971 | MEDALS TABLE PAN AM 1971 | Pan American Games - Cali Colombia 1971”. www.quadrodemedalhas.com. Приступљено 2024-05-08. 
  20. ^ „Juegos Panamericanos y Parapanamericanos | Lima 2019”. www.lima2019.pe. Приступљено 2024-05-08. 
  21. ^ „Milco”. Lima 2019 (на језику: шпански). Приступљено 2024-05-08. 
  22. ^ „Portal Oficial de los XVI Juegos Panamericanos Guadalajara 2011”. web.archive.org. 2010-12-04. Приступљено 2024-05-08.