Марсел Дишан

Из Википедије, слободне енциклопедије
Марсел Дишан

Француски уметник Марсел Дишан
Француски уметник Марсел Дишан

Информације
Датум рођења 28. јул 1887.
Место рођења Бленвил Кревон (Француска)
Датум смрти 2. октобар 1968.
Место смрти Неји на Сени (Француска)
Дела
Правац/традиција дадаизам

Марсел Дишан (фр. Marcel Duchamp; Бленвил Кревон, 28. јул 1887Неји на Сени, 2. октобар 1968) је био контроверзни француски уметник и дадаиста, који је остао највише запамћен по томе што је, под псеудонимом Р. Мат, послао писоар назван “Фонтана”, на изложбу Друштва независних уметника 1917, где је он сам био члан жирија. Тим поступком он је измислио тзв. “readymade” уметност, која је крајем 20. века постала нарочито популарна.

Фонтана


Још једно познато Дишаново дело је било када је „дотерао“ репродукцију Мона Лизе брадом и брковима. "Мене интересују идеје - не само визуелни производи," говорио је Дишан. Он је покушао да пронађе пут "иза сликарства", како је то сам формулисао.

Његово удаљавање од кубистичко-футуристичких формулација 1912. године, довело је до периода (1913-1918) често називаног „машински стил": стварање двосмислених „бића-машина“ реализованих помоћу облика псеудомеханичке природе. Тај рани дада стил, Дишан је детаљно изложио прво у Паризу, а после и у Њујорку.

Он је, око 1920, изјавио да је реинкарниран као жена по имену Розе Селави, која живи у Улици мира 14, где између осталих активности, „она“ уређује књиге и потписује редимејдове.

Дишан је "сигурно први човек који се афирмисао као дадаиста и један од ретких који је то остао целог живота", примећује Роберт Ле-Бел.

Спољашње везе[уреди]