Меморијални природни споменик Високи Дечани

С Википедије, слободне енциклопедије
Меморијални природни споменик Високи Дечани
Опште информације
МестоДечани
ОпштинаДечани
Држава Србија, Косово и Метохија
Година заштите1968. године
Површина15 ha

Меморијални природни споменик Високи Дечани се налази у непосредној близини манастира Високи Дечани и чини га шумска састојина црног бора (лат. Pinus nigra Arn) која је на ивичним деловима обрасла питомим кестеном (лат. Castanea sativa Mil).

Историјат[уреди | уреди извор]

Петнаест хектара меморијалног природног споменика Високи Дечани је стављено под заштиту 1968. године Решењем о стављању под заштиту државе шумске састојине црног бора на ивичним деловима обраслим питомим кестеном у непосредној близини манастира Високи Дечани, број: 05–1874/4 – СО Дечани.

Заштићена борова шума има двоструки меморијални значај, део је ширег природног подручја у коме је настао и очувао се културно–историјски споменик „Високи Дечани” и са њим чини јединствену целину. Исто тако, заштићена шума представља са једне стране меморијални природни споменик сађен у облику крста што указује повезаност са културно–историјским спомеником „Високи Дечани” као и, са друге стране, да је ту у време Велике сеобе Срба под Арсенијем Чарнојевићем било место на коме се налазила болница.

Шума је такође значајни природни објекат у Србији јер представља прву вештачки подигнуту културу црног бора 1690. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај ове странице или један његов део, написан је на основу података из Централног регистра заштићених природних добара које води Завод за заштиту природе Србије.