Микулаш Галанда

Из Википедије, слободне енциклопедије
Микулаш Галанда

Аутопортрет - Галанда
Аутопортрет - Галанда

Информације
Датум рођења 4. мај 1895.
Место рођења Турчианске Теплице (Аустроугарска)
Датум смрти 5. јун 1938.
Место смрти Братислава (Чехословачка)
Дела

Микулаш Галанда (свк. Mikuláš Galanda; Турчианске Теплице, 4. мај 1895Братислава, 5. јун 1938) је био познати словачки сликар, графичар и илустратор и спада у најзначајније представнике словачке морерне уметности. Сахрањен је на Народном гробљу у Мартину.

Студије[уреди]

После завршеное гимназије у Лученцу почео је 1914. године студирати сликарство на Академији ликовних уметности у Будимпешти. Студије је због ратних догађања морао после две године да прекине.

Године 1922. одлази у Праг и почео је студијум на уметничкој школи код проф. Брунера у после годину дана је прешао на прашку Академију ликовних уметности и студирао је код професора А. Тилског и Ф. Бромса. Приликом студија се спријатељио са Мартином Бенком.

Деловање[уреди]

После завршеног студија је Микулаш Галанда деловао као наставник на средњој школи у Братислави а 1933. је постао редовни професор на школи уметничких заната.

Почетком тридесетих година иступио је пред јавност са пријатељем Људовитом Фулом са манифестом „Приватна писма Фуле и Галанде“ у којим је изразио мишљења да треба завршити са старим уметничким методама и манирима и да треба направити простор за нове поступке и средства који одговарају модерном човеку 20. века.

После нагле смрти био је сахрањен 1978. године у Турчианским Теплицама и његови телесни остаци су били пренешени у Народно гробље у Мартину. У његовој родној кући се налази од 1991. године галерија са његовим делима.

Изложбе И његова дела[уреди]

Осим многих изложби по целој Чехословачкој излагао је своја дела у Њујорку, Москви и године 1937. на Светској изложби у Паризу, где је добио сребрну медаљу за књижну графику и илустрацију.

Међу његове најпознатије слике спада

  • Мати
  • Стојећи женски акт
  • Словачка породица
  • Хајдуци

Галерија[уреди]

Спољашње везе[уреди]