Патрицид

С Википедије, слободне енциклопедије
Le Meurtre de Laïus par Oedipe од Жозефа Блана приказује митолошко убиство Лаја од стране његовог сина Едипа.

Патрицид (или оцеубиство) је чин убиства сопственог оца. Реч патрицид потиче од латинске речи pater (отац) и суфикса -cida (резач или убица). Патрицид је под-облик парицида, који се дефинише као чин убиства блиског сродника.[1] У многим културама и религијама оцеубиство се сматрало једним од најгорих грехова. На пример, према Марку Тулију Цицерону, у Римској републици то је био једини злочин за који је цивил могао бити осуђен на смрт.[2]

Патрициди у митовима и религијама[уреди | уреди извор]

Патрицид је уобичајен мотив који преовладава у многим религијама и културама, а посебно у митологији и религији грчке културе. Укључени су неки кључни примери патрицида из различитих култура:

  • Апсу, у вавилонском епу о стварању Енума Елиша, убио га је његов син Еа у борби за превласт међу боговима.
  • У митологији суседног месопотамског хуритског народа, бог олује Тешуб убија свог оца Кумарбија, понекад заједно са својим дедом Аном као реципроцитет за покушај оцеоубиства од стране Кумарбија.
  • У грчком епу о стварању, који је први пут забележен у Хезиодовој Теогонији, Крон је био љубоморан на моћ свог оца Урана као владара универзума. Кронос је тако убио или кастрирао свог оца. Крона је, заузврат, збацио његов рођени син, Зевс.
  • Едип је био суђен да убије свог оца, краља, и ожени своју мајку. Његови родитељи су покушали да спрече ово остављајући га на страни планине као дете. Пронашао га је и одгајио пастир. Када одрасте, Едип упознаје свог оца док му отац путује, али не знајући ко је он, на крају га убија. Затим се несвесно ожени својом мајком да би постао краљ, на крају испуњавајући пророчанство.
  • Пелија су убиле његове ћерке, које је Медеја преварила да мисле да би могао да васкрсне.
  • У хиндуистичком епу Махабхарата, Бабрувахана је убио свог оца Арјуна, али је Арјуна у живот вратила његова жена, богиња змија Улупи.
  • Према кинеском веровању, људи који почине оцеубиство (или матероубиство) биће убијени ударом грома као казну синовског и ратничког божанства Ерланга Шена.
  • У нордијској митологији, Фафнир је убио свог оца Хреидмара да би добио проклети златни прстен Андвари који је добио. Неке верзије говоре да му је помогао брат Регин.
  • У легенди Западне Јаве, Индонезија, Тангкубан Пераху, Сангкурианг, каже се да је убио свог оца, који је био пас, јер није добио плен.

Познати или сумњиви историјски патрициди[уреди | уреди извор]

Савремена статистика[уреди | уреди извор]

У Сједињеним Државама између 1980. и 2010. године очеви су били склонији да буду убијени од стране деце него мајке. Синови тинејџери (од 16 до 19 година) најчешће су били починиоци убистава родитеља.[5]

Анализа познатих убистава која укључују децу која су убила оца између 1980. и 2008. Синови су много чешће починили оцеубиство него ћерке.[5]
Стопе појединачних убистава у које су умешани чланови породице у Сједињеним Државама између 1980. и 2010.[5]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Definition of PATRICIDE”. www.merriam-webster.com (на језику: енглески). Приступљено 2017-03-12. 
  2. ^ „How and Why the Romans Executed People”. Owlcation.com. Приступљено 9. 12. 2021. 
  3. ^ „Winnipeg Homicide”. Winnipeghomicide.org. Приступљено 9. 12. 2021. 
  4. ^ Waldie, Paul (31. 5. 2004). „CEO's killer past comes back to haunt him”. Theglobeandmail.com. Приступљено 9. 12. 2021. 
  5. ^ а б в Cooper, Alexia D.; Smith, Erica L. (2011-11-16). Homicide Trends in the United States, 1980–2008 (Извештај). Bureau of Justice Statistics. стр. 21—22. NCJ 236018. Архивирано из оригинала 2018-03-30. г. „Fathers were more likely than mothers to be killed by their children; Teenage sons (16 to 19 years-old) were most often the perpetrators in parental killings (figures 32a and 32b)