Портал:Аустија/Биографија

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани чланци
[уреди извор]

Новембар[уреди извор]

Волфганг Амадеус Моцарт 1819. године
Волфганг Амадеус Моцарт 1819. године

Волфганг Амадеус Моцарт (нем. Wolfgang Amadeus Mozart, крштено: Јоханес Крисостомус Волфгангус Теофилус Моцарт; Салцбург, 27. јануар 1756Беч, 5. децембар 1791) био је аустријски композитор и пијаниста, један од најзначајнијих и најутицајнијих светских композитора класичне музике.

Моцартов рад од преко шест стотина дела, покрива готово све жанрове његовог доба, укључујући симфоније, концерте, камерну музику, музику за клавир, оперске и хорске композиције.

У свом најранијем детињству у Салцбургу, Моцарт је показао невероватне способности свирајући клавијатуре и виолину. Са само пет година његово компоновање и наступи су били цењени и уважавани од стране европског племства и аристократије. Када је напунио седамнаест година, добио је посао музичара на двору у Салцбургу. Међутим, одрастао је неспокојан и незадовољан, често је путовао у потрази за бољим положајем, али увек активно компонујући.


даље архива
уреди

Децембар[уреди извор]

Оскар фон Пистор 1920. године
Оскар фон Пистор 1920. године

Оскар Ритер фон Пистор (нем. Oskar Ritter von Pistor, Беч, 19. новембар 1865Вузеница, 10. мај 1928) био је словеначки, аустроугарски и југословенски сликар.

У Бечу је између 1880. и 1885. године похађао сликарске студије на Академији лепих уметности, под надзором професора Кристијана Грипенкерла и Јозефа Матијаса Тенквалда. Од 1893. до 1897. године је студирао на Краљевској академији лепих уметности у Минхену.

У Вузеници је отворио свој атеље, где се и оженио 1890. године. Доста је путовао по Аустроугарској, обишао је све веће градове (Грац, Клагенфурт, Инзбрук) и радио портрете аристократских породица. Урадио је пет портрета за кнежевску породицу Лихтенштајна и преко 60 портрета династије Хенкел фон Донерсмарк.

даље архива
уреди