Портал:Црна Гора/Биографија 16

С Википедије, слободне енциклопедије

Иван Црнојевић (умро 1490) је био владар српске средњовјековне државе Зете, односно Црне Горе у раздобљу од 1465. до 1479. године и поново од 1481. до 1490. године. Био је син и насљедник Стефана Црнојевића.

На почетку владавине, у пролеће 1465. године, предводио је војску уједињену са Грбљанима и Паштровићима на Котор, послије чега су услиједили бројни сукоби. Тиме је напустио политику свога оца која се заснивала на добрим односима са Млечанима, који су га сматрали непријатељем и уцијенили су његову главу са 10.000 дуката.

У условима присуства моћне Османског царства под султаном Мехмедом II, познатим под именом Освајач, одлучио је да склопи мир са Млетачком и поново је постао Млетачки вазал, али је и поред тога морао да призна и султанову врховну власт и да му плаћа годишњи харач од 1000 дуката. Да би учврстио своју моћ, он је од непослушних локалних моћника тражио синове за таоце и тако их приморавао на покорност.

Османско царство је покренуло 1474. велики напад на Скадар који је тада био под Млетачком владавином, а у рату су учествовале и Иванове снаге. Због продора Османлија, он је почео градњу Ријечког Града на Ободу, гдје је премјестио пријестоницу, а мјесто је још за његовог живота промијенило назив у Ријека Црнојевића. Након освајања Скадра, Османско царство је напало и освојило Жабљак Црнојевића, а затим и Ријеку Црнојевића, а Иван је напустио државу са породицом. Након смрти Мехмеда II и сукоба око власти, вратио се у Зету и успио је да поврати раније територије, што је прихватио нови султан Бајазит II и прихватио га је као господара Зете и свог сакупљача харача. Он је пријестоницу премјестио на Цетиње, гдје је подигао двор и манастир Свете Богородице и у њега пренио сједиште Зетске митрополије 1483. Умро је 1490. године.