Мехмед II Освајач

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мехмед II Освајач

Минијатура Мехмета II
Минијатура Мехмета II

Датум рођења 30. март 1432.
Место рођења Једрене (Османско царство)
Датум смрти 3. мај 1481.
Период 14441446.
14511481.
Претходник/ци Мурат II
Наследник/ци Бајазит II
Порекло и породица
Династија Османлије
Отац Мурат II
Мајка Хума Хатун
Супружник/ци Мукриме, Чичек Хатун, Гулбахар Хатун I, Гулшах Хатун.
Потомство Бајазит II, Принц Мустафа, Принц Џем, Султанија Гевхер.

Мехмед II (звани Фатих - Освајач; 30. март 14323. мај 1481) је био турски султан 1451—1481.

Одмах на почетку своје владавине раскинуо је традицију на двору у Бруси. Мехмед II је погубио своју браћу, која су му владавину могла довести у питање, и тиме увео обичај братоубиства у владарској породици који ће се примењивати у начелу при свакој будућој промјени и доласку на власт нових султана. Његова освајања су превазилазила границе које су освојене за владавине његовог оца. За време његове владавине је заузет Константинопољ, у коме је владао Константин XI Палеолог. Припреме су почеле 1452. године изградњом утврђења Румели Хисар на Босфору.

После велике опсаде и упорне одбране, 29. маја 1453. године пао је Константинопољ. Последњи византијски цар, Константин XI херојски је погинуо при одбрани града. Уследио је страшан покољ становништва, а султан је одобрио својој војсци, у складу са обичајима, три пуна дана за пљачку. Монах Генадије Сколарх је постао Васељенски патријарх.

У годинама од 1458—1459, Србија је коначно пала под турску власт. Године 1460. је пала Мореја, део Пелопонеза под византијском влашћу, а 1461. године Турци су освојили црноморске градове Амасеју и Трапезунт. У наредним годинама, по наређењу султана Фатиха, је протерао Михалоглу Али Беу влашког кнеза по имену Влад Дракул из његовог царства и заузео још ђеновљански Лезбос.

Године 1463—1464. Босна је пала под турску власт, а 1463. године почео је рат са Венецијом. Главно поприште рата било је Егејско море.

Године 1471. је султан изградио тврђаву Шабац у близини Београда, града којег је и сам безуспјешно опсједао. Мехмед II ратоваше на угарском и аустријском подручју, водио је рат против Венеције. Године 1475. заузео је Кафу (ђеновљански посед) и подредио себи Татарски каганат на Криму. Мировним споразумом са Венецијом морали су им Турци препустити неколико градова у Албанији и на Пелопонезу. Године 1479. је заузела османска флота Јонска острва и Отранто у Јужној Италији.

3. маја 1481. умро је султан Мехмед II од последица напада гихта. Његови посмртни остаци су покопани у турбету Фатихове џамије, које је он за живота дао изградити у Константинопољу. Султан је за живота показао интерес за науку, поезију, али ипак, људи су га се бојали због суровости. Мехмед је освојио Константинопољ, који је опседао његов предак султан Бајазит Муњевити.

Младост[уреди]

Освајач је први пут дошао на престо са својих 12 година 1444. године, а други пут са 19 1451 године. Иако је много волео свог млађег брата Принца Алија, морао се сукобити са њим око Османског престола. Мехмед је прво хтео да Али ступи на престо али су Јањичари били на Мехмедовој страни, неки тврде да је Алија убио Мехмет, а други да су га Јањичари свргнули како био Мехмет дошао на престо.

Братоубилачка политика[уреди]

Султан Мехмет је увео правило да Султан који ступи на престо мора побити сву своју браћу и нећаке. И зато су се многи Султани нису поштовали то правило. Једини који су испоштовали то правило били су Султани Селим I Јавуз Окрутни и Мехмед III, укључујући и Мехметовог сина Бајазита II, ова братоубилачка политика је спроведена како Султан неби морао бринути да га брат или нечак неби свргнуо са власти и убио.

Занимљивости[уреди]

Спољашње везе[уреди]Претходник:
Мурат II
турски султан
14511481
Наследник:
Бајазит II
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}