Савина

С Википедије, слободне енциклопедије
Савина
Административни подаци
ГрадНови Сад
Географске карактеристике

Савина је градска четврт Новог Сада. Део је Новог насеља (Бистрице).[1][2]

Савина се налази у источном делу Новог насеља и у саставу је месне заједнице "Гаврило Принцип". Лоцирана је између улице Радомира Раше Радујкова на северу, Булевара Слободана Јовановића на западу, улице Бранислава Бороте на југу и улице Симеона Пишчевића на истоку. У насељу постоји још и улица Владике Ћирића.[3]

Насеље Савина је добило име по православном храму Преноса моштију Светог Саве, који се налази на простору овог насеља. Поред поменутог храма, у насељу нема других јавних установа или значајнијих привредних објеката.

Северно од насеља Савина налази се Тозин сокак (који представља јужни део насеља Шонси), западно су централни делови Новог насеља, јужно је Западна привредна зона, док је источно лоцирана стара ранжирна станица.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Јевђенић, Александар. „Стратешка карта буке за део Новог Сада - Сателит и Ново Насеље” (PDF). Завод за урбанизам, Нови Сад. Архивирано из оригинала (PDF) 8. 8. 2022. г. 
  2. ^ „Бистрица - Ново Насеље”. mojnovisad.com. Архивирано из оригинала 2. 2. 2023. г. 
  3. ^ „Геосрбија”. За детаље о границама месних заједница, улицама и стамбеним објектима, погледати сајт Геосрбија. [мртва веза]

Види још[уреди | уреди извор]