Сетнат

С Википедије, слободне енциклопедије
Сетнат
Саркофаг фараона Сетната
Лични подаци
Датум рођења13. век п. н. е.
Место рођењаПер-Рамзес,
Датум смрти17. децембар 1188. п. н. е.
Породица
СупружникTiy-Merenese
ПотомствоРамзес III
ПретходникТвосрет
НаследникРамзес III

Сетнат (Userkhaure-setepenre Setnakhte) био је први фараон (1190. п. н. е. — 1186. п. н. е.) Двадесете династије у Новог краљевства древног Египта, као и отац Рамзеса III.

Већина египтолога сматра да је Сетнат био узурпатор, али је исто тако могуће да је ипак пореклом Рамесид, с обзиром да је једно од многобројне деце Рамзеса II носило његово име[1]. Супруга му је била краљица Тиј-меренес, за коју неки сматрају да је могла бити ћерка фараона Меренптаха. Везе између Сетнакхтеових наследника и претходне 19. династије сугеришу слична имена као што су Рамзес, Амун-хер-кхепсхеф, Сетх-хер-кхепсхеф и Монтху-хер-кхепсхеф.

  • <
    N5C12C7D40
    N36
    r&r
    >
  • <
    N5wsrN28
    Z2
    N5U21
    n
    >

Дуго времена се сматрало да је Сетнат владао само две године, али средином јануара 2007. египатски недељник Ал-Ахрам објавио је како су египатски археолози пронашли добро очувану стелу од кварца посвећену високом свештенику Бакенунсуу на којој се изричито спомиње четврта година Сетнатове владавине[2].

У својој релативно краткој владавини Сетнат је отпочео градњу Храма Амун-Реа у Карнаку, којег је довршио његов син Рамзес III. Такође је отпочео рад на гробници КВ11 у Долини краљева, али који је завршен због случајног упада у гробницу фараона Аменмеса из Деветнаесте династије. Сетнат је тада за себе преузео гроб своје претходнице Твосрет (КВ14).

Кратка Сетнатова владавина је ипак била далеко важнија због политичких догађаја, односно коначног успостављања какве-такве стабилности након низа династијских сукоба и грађанског рата који је тињао после смрти Рамзеса Великог. Сетнат је то постигао победом у грађанском рату, односно над азијским побуњеницима на челу са Ирсуом, кога спомиње Велики Харисов папирус (Papirus Harris I) из доба Рамзеса III.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Nos ancêtres de l'Antiquité, 1991, Christian Settipani, pp. 153, 173 and 175
  2. ^ Вест из Ал Ахрама Архивирано на сајту Wayback Machine (3. април 2011), Приступљено 8. 4. 2013.

Литература[уреди | уреди извор]

  • James H. Breasted, Ancient Records of Egypt, Vol No.4,(1906)
  • Erik Hornung, Untersuchungen zur Chronologie und Geschichte des Neuen Reiches (1964)
  • Jürgen von Beckerath, Chronologie des Pharaonischen Ägypten, Philip Von Zabern, (Mainz: 1997), pp. 94-98, 201-202

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Египатски фараон
Двадесета династија