Слободан Перић

С Википедије, слободне енциклопедије
Слободан Перић
Слободан Перић
Лични подаци
Датум рођења(1961-01-15)15. јануар 1961.
Место рођењаЛозница, НР Србија, ФНР Југославија
Датум смрти29. мај 2010.(2010-05-29) (49 год.)
Место смртиОсечина, Србија
Војна каријера
Служба1983—2004
ВојскаЈугословенска народна армија,
Војска Југославије,
Војска Србије и Црне Горе
РодРатно ваздухопловство
ЧинПуковник
Учешће у ратовимаОдбрана СРЈ од НАТО агресије
ОдликовањаЗлатни летачки знак, Орден за храброст

Слободан Перић (Лозница, 15. јануар 1961Осечина, 29. мај 2010) био је пуковник и пилот Ратног ваздухопловства Војске Југославије који се у првим данима рата 1999. године борио против НАТО авиона. Пензионисан је 2004. године и од тада је живео у Београду.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 15. јануара 1961. године у Лозници. Ваздухопловну гимназију завршио је у Мостару. Прве две године ваздухопловне војне академије завршио је у Задру а последње две у Пули. Пилот Југословенског ратног ваздухопловства постао је 1983. године. Исте године добија службу у Батајници.

РВО и ПВО у одбрани отаџбине[уреди | уреди извор]

Дана 26. марта 1999. године добровољно се јавио да полети на борбени задатак да би се супротставио НАТО авионима који су бомбардовали Србију. После 12 минута ваздушне борбе и маневара над Западном Србијом, Перићев МиГ-29 је погођен а он се катапултирао на територији Републике Српске. Преживео је пад са висине од 7.000 метара. Тог истог дана, неколико километара даље, на истом задатку погинуо је његов пријатељ и колега мајор Зоран Радосављевић. Перић је уз помоћ локалног становништва пребачен после неколико сати на територију Србије. По пензионисању 2004. године посветио се производњи ракије на свом родном имању а био је и власник аутоперионице. У знак сећања на каријеру пилота, најбољој ракији из свог програма дао је име „стари витез“.

О Слободану и његовим саборцима је 2008. године снимљен документарни филм под називом „Нико није рекао нећу”.[1]

Погибија[уреди | уреди извор]

Пензионисани пилот пуковник Слободан Перић настрадао је 29. маја 2010. године у саобраћајној несрећи која се догодила на путу Осечина-Горње Црниљево. Несрећа се догодила када је џип „Фиат кампањола“ којим је управљао пријатељ Слободана Перића слетео са пута, ударио у бедем и преврнуо се.[2]

Сахрањен је 2. јуна 2010. у селу Завлака код Лознице.[3]

Одликовања[уреди | уреди извор]

Пилот пуковник Слободан Перић био је носилац ордена за храброст и златне летачке значке. Златном летачком значком одликовао га је командант РВ и ПВО Војске Југославије генерал-пуковник Спасоје Смиљанић по завршетку рата а Орденом за храброст одликовао га је председник Савезне Републике Југославије Слободан Милошевић 10. јуна 1999. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]