ТВ Б92

Из Википедије, слободне енциклопедије
Info non-talk.svg Овом чланку или једном његовом делу је потребно прерађивање.


Чланак је означен овим шаблоном 00.00.0000. и налази се у категорији Organizacije.
Погледајте како се мења страница или страницу за разговор за помоћ. Уклоните ову поруку када завршите.


Телевизија Б92
ТВ Б92 лого
Тип: Телевизијска мрежа
Држава: Србија
Доступност: Србија, национална фреквенција
Формат слике: 4:3 (SDTV)
Важни људи: Веран Матић
Удео
у гледаности:
8,15% (2012.)[1]
7,57% (2011.)
6,30% (2010.)
Почетак
емитовања:
6. октобар 2000.
Веб-сајт: www.b92.net
Седиште телевизије Б92 на Новом Београду

Телевизија Б92 је српска телевизијска станица, настала 6. октобра 2000. године. Пре тога предузеће Б92 је деловало кроз радио програм Радио Б92 који је био оспораван од стране режима до 2000. године. Ова телевизија је позната и по називу деведесетдвојка, а име је добила по фреквенцији радио-станице (92,5 мегахерца) од које је телевизија и настала, при чему слово Б означава Београд.

У протеклих десет година постојања, телевизија Б92 је ТВ станица са најбржим развојем у Србији[2]. Од престанка рада БК телевизије, ова телевизија је трећа по гледаности у својој циљној групи (урбани од 15 до 54 године). У току емитовања крајње комерцијалних емисија попут Великог брата, телевизија Б92 је имала до тада незабележен удео у програму.

На територији Србије, телевизија Б92 се емитује са 42 предајника који покривају преко 98% целокупне популације, док око 88% српске популације има квалитетан пријем Б92 сигнала. Б92 свој програм емитује и путем сателита.

Телевизија Б92 је једна од пет телевизијских кућа која је у 2006. години добила националну фреквенцију на конкурсу за доделу истих које је расписала Републичка радиодифузна агенција у Србији.

Почеци[уреди]

Телевизија Б92 се у почетку фокусирала првенствено на свој информативни програм, који је дуго био ослонац опозиције, те им је тако често замерано на нетранспарентности у политичким прилозима.


Програм[уреди]

Серије[уреди]

Тренутне[уреди]

 • Живот према Џиму - радним данима у 17 часова
 • Доме, слатки доме - радним данима у 08 часова
 • Никита - радним данима у 17.30 часова
 • Стална мета - викендом у поноћ

Претходне[уреди]

Емисије[уреди]

 • Утисак недеље се емитује у форми двочасовног политичког ток-шоу програма. Ауторка је Оља Бећковић.
 • Б92 истражује је серијал емисија истраживачког новинарства са различитим темама као што су 'Затвори у Србији', 'Вехабије' и друге.
 • Буђелар је емисија која истражује како уштедети данас у Србији.
 • Знање на поклон, донедавно, једина емисија која је прилагођена ћирилици. Емисија се бави пољопривредом. Њен уређивач и водитељ је Захарије Трнавчевић.
 • Галилео је емисија научно образовног карактера, рађена по немачкој лиценци. Емисија треба да крене са емитовањем почетком марта 2014. године.

Вести Б92[уреди]

ТВ Б92 знак 2003 - 2011.

Телевизија Б92 радним данима емитује Вести Б92 у трајању од 30 минута у четири термина: јутарњем у 10 часова, поподневном у 16.00 док централно издање емисије почиње у 18.30. Централно издање је поред јутарњег, једино издање са два презентера. Вечерње вести се емитују са почетком од 23.00. Викендом се Вести Б92 емитују у 16.00 и 18.30.

Од 7 до 13 часова, вести се емитују на сваки сат. Вести у 13 часова су прилагођене глувонемим особама а вести у 14 часова садрже и спортски блок.

Полиграф[уреди]

Емисија Полиграф се емитује радним данима одмах након централних Вести Б92, са почетком у 19 часова. По својој форми, ова емисија је конфронтирајући интервју. У хард ток традицији и са истраживачким приступом, Полиграф у фокус ставља најважније политичке, друштвене, културне и социјалне догађаје. Аутори и водитељи емисије су Југослав Ћосић и Антонела Риха.

Од сезоне 2007/'08 емитоваће се емисије Полиграф Плус и Полиграф Дуел.

Инсајдер[уреди]

Серијал емисија Инсајдер ауторке Бранкице Станковић се емитује с времена на време и представља јединствен пример истраживачког новинарства на овим просторима.

Потрага[уреди]

Недељна емисија Потрага - део ширег пројекта који поред ТВ емисије обухвата и интернет сајт на адреси http://potraga.b92.net/ као и радијске емисије. Екипа истраживачких новинара помаже породицама у трагању за несталим особама и успостављању контаката прекинутих због ратова на територији бивше Југославије или из других разлога. Реемитује се у Босни и Херцеговини, Хрватској и Црној Гори у сарадњи с телевизијама у овим земљама. Прва епизода емитована је 26. септембра 2008. године.

Спортски програм[уреди]

Телевизија Б92 је преносила Јадранску кошаркашку лигу. Након гашења БК Телевизије, Б92 је преносила шпанску лигу Primera на коју изгубила права за преношење у сезони 2007. а од актуелних спортских догађаја, преноси тениски турнир у Вимблдону. Раније је радила преносе Лиге шампиона (сада на РТСу) и Формула 1 (сада на ФОКСу). У получасовним издањима Вести Б92 постоји петоминутни сегмент Спорт Б92, а сваким даном постоји емисија Спортски преглед. Тренутно Б92 емитује тениске турнире из Мадрида, Индијан Велса, Вимблдона, Монте Карла, Рима, Париза.

ТВ Дизање[уреди]

ТВ Дизање био је јутарњи програм колажног типа. Емитовао се радним јутрима од 7 до 10 часова а осим вести и сервисних информација, гледаоци су били у прилици да чују занимљиве приче. Водитељски пар чинили су Милош Миловановић, Александар Лазић и његове колегинице које се смењују: Марина Сеизовић, Ања Абрамовић, Марија Станисављевић, Јелена Трифуновић, Богдана Младеновић као и глумица Ива Штрљић. 26. септембра 2011. Б92 престао је да емитује јутарњи програм. Међутим, постоје планови да се ТВ Дизање обнови као јутарњи преограм.

Тимофејев[уреди]

Прва емисија забавног - ток-шоу - карактера била је управо емисија Александра Тимофејева, Тимофејев. У првој сезони, емисија се бавила актуелним темама са актуелним гостима, уз једног музичког госта који је свира уживо и „народног хероја“, особу која је учинила нешто племенито. Друга сезона је осим сценографије, донела и низ других промена, укључујући и то да је свака емисија имала посебну тему коју би гости, стручњаци али и обични људи обрађивали.

Гламурама и Штиклом у врата[уреди]

Гламурама је била телевизијска емисија чији је аутор и водитељ била Сузана Златановић, познатија као Луна Лу. Гламураму је заменио Глам Шпајз, дневна тридесетоминутна емисија коју воде „Цице Гламурамице“ а Луна Лу покреће нову емисију под називом Штиклом у врата. Све емисије су сличног карактера — баве се модом и уметношћу, али и музиком и филмом.

Остале емисије[уреди]

 • Yellow Cab је емисија кратке, динамичне форме која представља најразличитије догађаје у Београду.
 • Shoe-Bee-Doo је била музичка емисија чији је већи део заузимала топ-листа песама коју креирају гледаоци својим гласовима. Емисија се емитовала две сезоне.

Комерцијализација програма[уреди]

У сезони 2006/'07, телевизија Б92 напушта своју јединствену програмску шему, уводећи у свој програм комерцијалне емисије попут светски познатог ријалити-шоуа Велики Брат, због кога су примили многе критике од стране ревносних гледалаца али су привукли и нову публику и повећали своју гледаност. Све своје идеале телевизија Б92 напушта приказивањем специјалне сезоне Великог брата, у којој су учестовале познате личности, између осталог и две фолк певачице.

ТВ формати[уреди]

 • Велики Брат, сезона 1, реалити шоу који је највише утицао на повећање гледаности телевизије Б92[3]
 • Караоке обрачун, забавна емисија у којој су се две екипе познатих личности такмичиле у караокама. Емисија је, након две сезоне емитовања, угашена.
 • Узми или остави, квиз, који се од фебруара 2007. емитује у прајм тајму, радним данима од 20.05
 • Моја кухиња моја правила, треба да крене са емитовањем од 24. фебруара 2014. године.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: ТВ Б92