Луд, збуњен, нормалан

Из Википедије, слободне енциклопедије
Луд, збуњен, нормалан
Лого серије
Режија Елмир Јукић
Сценарио Феђа Исовић
Манускрипт
Сценографија
Продуцент
Улоге Мустафа Надаревић, Сенад Башић, Моамер Касумовић, Ивор Шпаравало, Мирај Грбић, Илир Тафа, Татјана Шојић, Елвира Аљукић идр.
Музика Дино Шукало
Дино Шаран[1]
Песма {{{theme_song}}}
Performed by {{{performer}}}
Земља БиХ
Хрватска
Србија
Језик босански, српски, хрватски
Продуцентска кућа Фист
Федерална ТВ
Нова ТВ
НИРА про[2]
Премијера БиХ:
2. септембар 2007.
Хрватска:
2007.
Србија:
27. септембар 2008.[2]
Број епизода 168

Луд, збуњен, нормалан је босанскохерцеговачка хумористичка серија у режији Елмира Јукића и сценаристе Феђе Исовића. Прва сезона је почела 2. септембра 2007. године. Друга сезона је почела 7. септембра 2008. године. Трећа сезона је почела 1. јануара 2010. године. Четврта сезона је почела 2. јануара 2011. године. Пета сезона је почела 29. јануара 2012. године. Шеста сезона је почела 3. новембра 2014. године.

Након Босне и Херцеговине и Хрватске, серија се од 27. септембра 2008. емитовала и у Србији на првом програму РТС.[3] ,а од 15. септембра 2014. на Б92.

Серију је радила Фист продукција за Федералну телевизију (FTV).

Улоге[уреди]

Глумац Улога
Мустафа Надаревић Изет Фазлиновић
Сенад Башић Фарук Фазлиновић
Моамер Касумовић Дамир Фазлиновић
Ивор Шпаравало Џема Фазлиновић
Емир Хаџихафизбеговић Самир Фазлиновић
Милан Павловић Дино Мујкић
Горан Навојец Рефко Мујкић
Алмир Курт Мехо Мујкић
Мирај Грбић Чомбе
Илир Тафа Ментор
Татјана Шојић Марија
Саша Петровић Стјепан
Мирвад Курић Мариофил
Гордана Бобан Ивана
Зана Марјановић Селма
Вања Драх др Ђиђимиловић
Боро Стјепановић др Ђуро Убипарип
Јасна Жалица Шефика
Белма Лизде Курт Буба
Емина Муфтић Зумра
Елвира Аљукић Санела
Жан Маролт Енес Хаџиетхемћумуровић
Харис Бурина Јаков
Милена Дравић Споменка
Сека Саблић Сенка
Светлана Бојковић Лаура
Нивес Иванковић Ајна
Снежана Марковић Сенада
Слађана Букејловић Тања
Ива Шулентић Инес
Алма Терзић Мирна
Ирма Алимановић Алма
Марија Омаљев Барбара
Александар Сексан Ђидо Мова
Миодраг Кривокапић Шукрија
Предраг Ејдус Јованче Белајбег
Небојша Глоговац Грдоба
Јасна Бери Драгана
Дарија Лоренци Ведрана
Енис Бешлагић Ђенис Ђенис
Марио Дрмаћ Стефанел
Љубомир Бандовић Куфе
Бранко Јанковић Фуфе

Ликови[уреди]

Изет Фазлиновић[уреди]

Изет Фазлиновић је главни лик серије. Он је удовац, и има шездесетак година. Као дете је био сироче. По убеђењу је комуниста, чврстог кова, и увек када му треба помоћ, обрати се слици друга Јосипа Броза Тита. Поред својих комунистичких ставова, он је веома похлепан и чак и својим најближима ради за новац. Због тога, он је организатор разних превара. Воли да пије своју херцеговачку ракију Максузију. Он сваке године иде на скуп субораца који су се борили у Титино доба. Са њим су увек ишли његови пријатељи Др. Ђиђимиловић, Анте и Милорад. Воли да прича о свом љубавном животу, и комунистичкој прошлости. Учланио се у непознату странку, јер му је обећат мандат посланика. Вози Фолцику, коју је продао и купио Форда Фијесту. Председник је кућног савеза своје зграде. Има љубавне афере са комшиницама. Веома је популаран лик, како у БиХ, тако и широм Балкана, па и Европе.

Фарук Фазлиновић[уреди]

Фарук Фазлиновић је једино дете Изета Фазлиновића. Има сина Дамира. Ради као музички продуцент, и поседује музички студио Акорд. Велики је противник свог оца, са којим је стално у свађи. Не воли да ради, цео дан проводи у кафићу Сан Ремо. Студио му не ради како треба, па долази на разне идеје да заради новац. Када је Фарук ушао у љубавну аферу са Сенадом, Изет је успео некако да је истера из стана што је Фарук тешко поднео. У четвртој сезони студио Акорд постаје радио-станица Акорд, али не доноси ништа више новца. У петој сезони постаје видео-продукција. Живи заједно са својим оцем и никако да се исели, иако Изет стално протестује због тога.

Дамир Фазлиновић[уреди]

Дамир Фазлиновић је једини Фаруков син, и једини Изетов унук. Он је резултат Фарукове љубави са Невеном. Невена је родила Дамира и оставила га је Фазлиновићима. Упркос томе, он је једини нормалан и избалансиран члан породице Фазлиновић. Студира медицину у Сарајеву, као најбољи студент. У четвртој сезони се жени глумицом Барбаром (која га вара) и добијају сина кога Изет на превару назива Џема Фазлиновић, по познатим народним херојима. Они се тада селе у бивши Енесов стан, преко пута Изетовог. Када га је Барбара оставила онда се вратио са Џемом у Изетов стан.

Џема Фазлиновић[уреди]

Џема Фазлиновић је једини Дамиров син, Фаруков унук и Изетов праунук. Он је резултат Дамирове љубави са Барбаром. Дамир и Барбара нису знали где да га оставе па је Изет некако успео да их наговори да га он чува. У доба када га је Изет чувао, Џема је научио све псовке, марксистичке књиге. Он не воли да иде у школу, а по понашању највише личи Изету. Дамир је више пута покушавао да некако наговори Изету да њему препусти одгајање Џеме, али Изет како се и очекивало није му дозволио.

Самир Фазлиновић[уреди]

Самир Фазлиновић је Изетов братанац и Фаруков брат од стрица. Много вара људе, и упетљан је у разне сумњиве послове. Фазлиновићи су више пута пословали са њим, али су увек били преварени. Када је Самир био у затвору, замолио је Изета да га некако пусте, али Изет није желео да се петља у такве ствари. Међутим, када му је Самир обећао да ће му продати пословни простор, Изет се одмах искључио из странке како би га пустили, али ипак од тог пословног простора није било ништа.

Дино (Мехмеда) Мујкић[уреди]

Дино Мујкић ради као тонац у студију Акорд. Не уме да ради са миксетом, не зна ништа. Сазнаје се да има IQ 17 (што је иначе немогуће), али ипак Дино је дао Фаруку идеју како да отвори студио. Једину књигу коју је прочитао то је Телефонски именик града Сарајева (више пута) и часопис „Мики маус“. Због свог физичког изгледа, много пута је исмеван. Живео је код Изета једно време, а имао је љубавну аферу са Споменком. Глумац је напустио серију, а лик Дина је сахрањен у епизоди 73.

Реуфик (Мехмеда) Мујкић[уреди]

Рефко Мујкић је брат Дина Мујкића, који се у серији појављује на сахрани свог брата Дина. Он долази из Загреба у Сарајево. Пошто је платио сахрану брату, није имао пара да се врати у Загреб, а то ће искористи Изет, и понуди му да за 20 марака детектује мине на једном плацу за који Изет мисли да је пун злата. Рефко је том приликом нагазио мину, али му ни један орган није био повређен. Доктори су рекли да није чудно што му није ништа јер га је сало заштитило.

Мехо Мујкић је брат од стрица Дина Мујкића и Рефка Мујкића, он по струци уграђује климе, мења тоалетне шоље, ставља силиконе. Он се видео са Рефком на Дининој сахрани. Дошао је код Изета да му замени шољу пошто је поломио његов рођак Рефко. Помагао је и студију „АКОРД“ који је у лошој финансиској ситуацији. Дино га је стално хвалио како зна да ради и увек га је предлагао Фаруку.

Драган-Чомбе Чмар[уреди]

Чомбе је најбољи пријатељ Дину и Рефку. Жели да буде певач, и жели да снима песме код Фарука. Фарук му никада не дозвољава да снима песме, пошто Чомбе не зна да пева. Он није много паметнији од Дина. Био је кум Фаруку, када се овај женио. После одласка Милана Павловића (Дина) из серије, Чомбе постаје главни комични лик и постаје најбољи друг Рефки.

Милан-Куфе Чмар[уреди]

Куфе је Чомбетов брат први пут се појавио у шестој сезони након Чомбетовог одласка на крају пете.

Ментор Косовар[уреди]

Ментор Косовар је сувласник Фарукове видео-продукције. Ментор је са Косова. Он је дошао у видео-продукцију тако што му је пропала бурегџиница. Уложио је новац у продукцију. Фарук је и даље власник 80% док је Ментор осталих 20%. Када год Ментор донесе нешто са Косова, Фарук то упоређује са српским производима што се њему не свиђа.

Марија Мрвица[уреди]

Марија Мрвица је Стјепанова бивша жена, која такође ради у кафеу Сан Ремо. После дугогодишњег брака са Стјепаном, одлучила је да се разведе и уда за Мариофила, након развода са Стјепаном она преузима контролу над кафићем „Сан ремом“.

Стјепан Мрвица[уреди]

Стјепан Мрвица је био власник кафеа Сан Ремо, док му га није преотела супруга Марија. Стјепан је покушао да га врати у своје власништво, али није успео. Као млад је живео у Сан Рему, где је зарадио новац, и вратио се у Сарајево и отворио кафану. Када му је Марија узела власништво, Стјепан је опет отишао у Сан Ремо.

Мариофил Шесто[уреди]

Мариофил Шесто је Маријин љубавник. По занимању је (не баш добар) адвокат, и бави се нумизматиком. У четвртој сезони Мариофил се разводи са Маријом.

Шефика Рондић[уреди]

Шефика Рондић је кућна помоћница која ради код Изета, а и даља му је рођака. Њен посао је велики, а додатне компликације задаје и Изет са својим сексуалним нагонима. Изет јој стално смањује плату, и она је принуђена да да отказ. Глумила је у првој сезони.

Рабија-Буба/Рапка Бубић[уреди]

Рабија Бубић је друга кућна помоћница код Изета. Много је добра, и хоће да ради, али је страшно нервирају Изетови сексуални нагони. У четвртој сезони Буба одлази на село и шаље своју сестру Зумрету Зумру да ради код Изета као кућна помоћница.

Зумрета-Зумра Бубић[уреди]

Зумрета Бубић је трећа кућна помоћница кој ради код Изета. Она је дошла са села тако што је Буба отишла у село и казала Изету да се неће враћати али му је рекла да ће послати своју старију рођаку да ради. У петој сезони Зумра одлази.

Санела[уреди]

Санела је четврта Изетова кућна помоћница. Дошла је код Изета зато што је видела на огласима да се тражи кућна помоћница. Фазлиновићима се она допада и они на сваки начин покушавају да гледају њу како ради по кући. Први пут се појавила у трећој сезони,кад је радила као певачица, кад је дошла код Фарука у студио да сними песму и ту јој се Рефко представио као Фарук.

Енес Хаџиетхемћумуровић[уреди]

Енес Хаџиетхемћумуровић је комшија Фазлиновићима. Енес је корумпирани политичар, и члан непознате странке, чији је високи функцијонер. Своје личне трошкове ставља на рачун странке, јер је иначе председник странке његов добар пријатељ. Поред политичке каријере, Енес је и неуспешни адвокат, који не пропознаје чак ни основне правне појмове. Заљубљен је у Шефику, а касније и у Рабију Бубић. Изета је намамио у странку, јер му је потребан неки пензионер. Глумац Жан Маролт је преминуо у јулу 2009. и у другој сезони нестаје лик Енеса.

Др. Ђиђимиловић[уреди]

Др Ђиђимиловић је психијатар и дугогодишњи пријатељ Изета, још из времена када су били у Партизанима. Изет га стално позива да им реши кућне проблеме, који су медицинске и личне природе. Глумац Вања Драх који тумачи његов лик је преминуо у септембру 2009. и лик нестаје у 2. серијалу.

Др. Ђуро Убипарип[уреди]

Др Ђуро Убипарип је Изетов дугогодишњи пријатељ из Београда. Он и Изет се познају још из времена Другог светског рата, када су заједно били у Партизанима. Глумио је у трећој сезони.

Ивана[уреди]

Ивана је секретарица у музичком студију Акорд, чији је власник Фарук. По цео дан ради у студију, за разлику од Фарука. Неуспешно покушава да сређује папире, како би све било легално, али не успева, и стално се плаши пореске инспекције. Имала је љубавну аферу са Фаруком. Глумица која тумачи њен лик је напустила серију.

Селма[уреди]

Селма је конобарица у кафеу Сан Ремо. По завршетку факултета, постала је секретарица у студију Акорд, пошто је Ивана отишла у Немачку. Међутим, када се отвори радио-станица Акорд, она престаје радити у њему.

Бећир[уреди]

Бећир је геј поп извођач. Дошао је из Загреба у Сарајево.

Сањин Пушић је рачуновођа који је сређивао рачуне студија Акорд. Он је хомосексуалац и заљубљен је у Фарука, што више пута изазива неспоразуме.

Споменка-Споме Вихорец[уреди]

Споменка Вихорец је Изетова прва љубавница и комшиница. Имала је љубавне афере са Дином. На крају 24. епизоде 1. циклуса Споменка одлази у Америку. На почетку 2. циклуса се вратила у Сарајево. Разлог њеног одласка на крају истог циклуса је непознат.

Сенка Вихорец[уреди]

Сенка Вихорец је Изетова друга љубавница, која је Споменкина сестра. Дошла је у 25. епизоди 1. циклуса да би чувала Споменкин стан и постала је Изетова нова љубавница. И њен разлог одласка на крају 2. циклуса је непознат.

Ружа[уреди]

Ружа је мајка Дамирове жене Барбаре.Појавила се у 6. циклусу.

Лаура[уреди]

Лаура је Маријина мајка која се вратила из Италије. Долазила је сваког дана код Изета, а он је мислио да је то зато што је заљубљена у њега. Међутим, она је само долазила да би пила његову максузију - већ је имала свог љубавника. Изет то касније открива и посвађа се са њом.

Алма је Дамирова прва девојка.

Инес Грацин[уреди]

Инес Грацин је Дамирова бивша девојка. Упознао се са њом испред продавнице у 26. епизоди 1. циклуса. Разлог њеног одласка је непознат

Мирна је Дамирова нова девојка.

Маја је Дамирова нова девојка, после раскида с Мирном.

Барбара Фазлиновић[уреди]

Барбара Фазлиновић је Дамирова вјенчана жена са којом је добио малог Џему, али она одлази у иностранство и оставља малог Џему и Дамира те се после враћа по малог Џему али Изет, Фарук и Дамир то не дозвољавају. У 7. циклусу се опет усељава код Фазлиновића.

Невена је Фарукова прва дјевојка са којом је био кратко у вези. Невена и Фарук су се упознали на отварању кафе бара Сан Ремо те су се ту заљубили, али је она убрзо нестала те се појавила после девет месеци и донела малог Дамира и опет отишла. Невена је после када је Дамир одрастао покушавала да поврати Дамира, али Дамир то није желео, а Изет и Фарук су били сагласни да га она води.

Тања је Фарукова бивша девојка.

Сенада Фукић[уреди]

Сенада Фукић је Фарукова нова девојка и Шефикина рођака. Први пут се појавила у 18. епизоди 1. циклуса и тада је радила као масерка. У 25. епизоди 2. циклуса се поново појавила и венчала се са Фаруком недуго после,међутим на крају истог циклуса су се развели. Појавила се у 15. и 16. епизоди 4. циклуса и 13. епизоди 5. циклуса. У 7. циклусу су Фарук и она поново заједно.

Ајна Хећимић[уреди]

Ајна Хећимић је Фарукова девојка, коју је знао од раније, а почиње да се забавља с њом од треће сезоне. Била је мис Југославије, а пореклом је из Сплита. Јако је љубоморна и не да Фаруку ни да прича са другим женама. После Фарукове исцениране болести и смрти, вратила се у Сплит са оцем Шукријом.

Бахро Бурек[уреди]

Бахро Бурек је рачуновођа у видео-продукцији „Акорд“. Појавио се на почетку 6. сезоне.

Грдоба[уреди]

Грдоба је Ајнин бивши који је , изашавши из затвора, хтео да јој се врати. Међутим, она је била са Фаруком. Грдоба је зато два пута покушао да убије Фарука. Није успео, и враћен је у затвор.

Шукрија Хећимић[уреди]

Шукрија Хећимић је Ајнин отац који се појављује у 4. сезони. Већину сезоне је становао код Изета у стану. Изет је покушавао да га наведе да се врати у Сплит, без успеха. Оженио се Чомбетовом мајком Фадилом, али је побегао од ње јер је мислио да хоће да га убије.

Ђидо Мова[уреди]

Ђидо Мова је приватни детектив, који обавља разне послове за много ликова у серији. Први пут се појавио у 31. епизоди 2. циклуса кад га је Фарук унајмио да прати Сенадино кретање. Касније и Изет почиње радити код њега, али га убрзо напушта. На крају 4. циклуса одлази, али се појавио у 14. и 15. епизоди 7. циклуса.

Списак епизода[уреди]

Сезона 1 (2007-2008)[уреди]

Сезона 2 (2008-2009)[уреди]

Сезона 3 (2010)[уреди]

Сезона 4 (2011)[уреди]

Сезона 5 (2012-2013)[уреди]

Сезона 6 (2014)[уреди]

Занимљивости[уреди]

  • у првој епизоди Златан Зухрић глуми Нагиба а у шестој сезони глуми Бурека.

Референце[уреди]

  1. РТС: Луд, збуњен, нормалан, 20. 9. 2008.,, Приступљено 25. 2. 2013.
  2. 2,0 2,1 Нира про: Луд збуњен и нормалан,, Приступљено 25. 2. 2013.
  3. Serija "Lud, zbunjen, normalan" u Srbiji - Klix.ba, Приступљено 8. 4. 2013.

Спољашње везе[уреди]