Сви градоначелникови људи

С Википедије, слободне енциклопедије
Сви градоначелникови људи
Постер филма
Ориг. називSpin City
ЖанрКомедија ситуације
Политичка сатира
АуторГари Дејвид Голдберг
Бил Лоренс
УлогеМајкл Џеј Фокс
Карла Гуџино
Ричард Кајнд
Алан Рук
Мајкл Батман
Кони Бритон
Александар Чаплин
Бари Боствик
Викторија Дилард
Џенифер Еспозито
Хедер Локлир
Чарли Шин
Лана Париља
КомпозиторШели Палмер (сезоне 1-4)
Дени Пелфри (сезоне 5–6)
Земља Сједињене Америчке Државе
ЛокацијаЊујорк
Лос Анђелес
Језикенглески
Број сезона6
Број епизода145
Време трајања30 минута
Продукција
Извршни продуцентГари Дејвид Голдберг (сезоне 1–2, 5–6)
Мајкл Џеј Фокс (сезоне 1–4)
Бил Лоренс (сезоне 3-4)
Енди Кадиф (сезона 4)
Ричард Деј (сезона 4)
Давис С. Розентел (сезона 4)
Том Херц (сезона 6)
СниматељФилм
Емитовање
ЕмитерЕј-Би-Си
Формат сликеТелевизија стандардне резолуције
Телевизија високе резолуције (сезона 6)
Премијерно
приказивање
17. септембар 1996. — 30. април 2002.
Званични веб-сајт
Профил на IMDb-ју
Преглед на TV.com

Сви градоначелникови људи (енгл. Spin City) је амерички телевизијски ситком који је емитован од 17. септембра 1996. године до 30. априла 2002. године на Еј-Би-Си-у. Творци серије су Гари Дејвид Голдберг и Бил Лоренс. Главну улогу глумио је Мајкл Џеј Фокс, градоначелника Њујорка Мајкла Флахерта, све до 2000. године, када је на крају четврте сезоне напустио серију због симптома Паркинсонове болести. Након његовог одласка, главну улогу преузео је Чарли Шин, који је у последње две сезоне глумио Чарлса Крофорда. Серија је отказана у мају 2002. године, након пада гледаности.

Радња[уреди | уреди извор]

Серија представља измишљену верзију локалне управе града Њујорка и прати градоначелника Рандала Винстона (Бари Боствик) и његово особље док они управљају градом, иако је главна одговорна особа заменик градоначелника Мајкл Флахерт (Мајкл Џеј Фокс). Он је талентован за свој посао, бави се спиновањем и општим хаосом, али није тако добар у управљању својим личним животом, који занемарује. Остали чланови особља градске скупштине и секретара за штампу су Пол Ласитер (Ричард Кајнд), манипулативна кукавица која има навику да ствара проблеме; шеф особља Стјуарт Бондек (Алан Рук), који себе сматра заводником и изразито мизогоничним; и шеф мањих послова Картер Хејвард (Мајкл Батман), геј црнац са самоубилачким псом Рагсом.

Картер Хејвард представља револуцију модерне телевизије. Орвил Лојд Даглас изјавио је: ,,Скоро сваки пут геј лик у серији је белац. У Северној Америци геј је једнак белини, а геј црнци расељени су због расе, пола и сексуалне оријентације."[1] Картер је био добро прилагођен црнац који није био ни збуњен ни сукобљен због своје хомосексуалности. Упркос својим огромним личним разликама, Стјуарт и Картер заправо постају цимери и најбољи пријатељи.

Остали чланови особља су Џејмс Хоберт (Александар Чаплин), лаковеран писац; Мајклова секретарица Џанел Купер (Викторија Дилард) и рачуновођа Ники Фабер (Кони Бритон). Џанел касније постаје градоначелникова секретарица, а њено место заузима Стејси Патерно (Џенифер Еспозито) која се придружује серији као Мајклова секретарица. Заједно, ова група помаже при управљању градском скупштином, побољшава углед градоначелника и покрива његове честе грешке - док сређују њихове личне проблеме.

На почетку серије Макл излази са новинарком Ешли Шефер (Карла Гуџино). У раним промоцијама за серију, веза је приказана као главна претпоставка серије.[2]

Картерова и Стјуартова веза постала је једна од водећих догађаја у серији. Њих двоје су постали веома блиски, а њихово пријатељство исмејавали су други (један црнац и један белац). Они су виртуални близанци у погледу личности. Стјуарт је обично врло заштитнички настројен према времену који проводи са Картером, иде тако далеко да је заиста љубоморан када Картер проводи више времена са новим менаџером кампање Кејтлин (Хедер Локлир). Упркос свим шалама, показали су се да су најбољи пријатељи спремни да учине све једно за друго. Ово се такође сматрало важним тренутком у историји телевизије, а Доуглас је изјавио: „Свиђа ми се чињеница да су аутори Сви градоначелникови људи приказали да геј и хетеросексуални мушкарци могу бити пријатељи."[1]

Касније године[уреди | уреди извор]

Године 1998. Мајкл Џеј Фокс објавио је да има Паркинсонову болест. Како би му помогли и смањили обим његовог посла, на почетку сезоне 1999-2000., представили су нови лик, Кејтлин Мур (Локлир). Она је менаџер кампање градоначелника Винстона који је одлучио да се кандидује за сенатора. Мајкл и Кејтлин су се посвађали око тога ко је задужен за градоначелника.

Како су се његови симптоми погоршали, 2000. године, Фокс је објавио да напушта серију на крају сезоне како би провео више времена са породицом.[3] Његов лик је напустио градску скупштину на крају четврте сезоне, преузимајући кривицу за наводну везу мафије коју је градоначелник несвесно имао.[4] У последњој епизоди четврте сезоне откривено је да се његов лик преселио у Вашингтон, постаје лобиста за заштиту животне средине и тамо упознаје младог сенатора Алекса П. Китона.[4][5] Извршни продуцент, Бил Лоренс, је такође напустио серију, заједно са неколико продуцената.

Пета сезона серије пресељења је из Њујорка у Лос Анђелес. Серији се придружио Чарли Шин као нови заменик градоначелника Чарли Крофорд. Ликови Ники, Џејмс и Џанел су отписани, а заменио их је асистент Енги Ордонез (Лана Париља).

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога Године Сезоне Епизоде
Мајкл Џеј Фокс Мајкл Флахерт 1996–2000, 2001 1–4, 6 (3 епизоде) 103
Карла Гуџино Ешли Шефер 1996, 1998 1 (12 епизода), 3 (1 епизода) 13
Ричард Кајнд Пол Ласитер 1996–2002 1–6 145
Алан Рук Стјуарт Бондек 140
Мајкл Батман Картер Хејвард 145
Кони Бритон Ники Фабер 1996–2000 1–4 100
Александар Чаплин Џејмс Хоберт 100
Бари Боствик Градоначелник Рандал Винстон 1996–2002 1–6 144
Викторија Дилард Џанел Купер 1996–2000 1 (појављује се), 2–4 (глуми) 90
Џенифер Еспозито Стејси Патерно 1997–1999 2 и 3 46
Хедер Локлир Кејтлин Мур 1999–2002 4–6 71
Чарли Шин Чарли Крофорд 2000–2002 5 и 6 45
Лана Париља Енги Ордонез 2000–2001 5 21
Фејт Принц Клаудија Сачс 1996–1999, 2000 1–3 (појављује се), 5 (гост) 21
Пас Рагс Пас Рагс 1998–2002 3–6 (појављује се) 20
  • Мајкл Флахерт (Мајкл Џеј Фокс) - заменик градоначелника Њујорка, живи у момачком стану и стално балансира између личног живота и посла. Напушта градоначелничку функцију на крају четврте сезоне, након што је преузео кривицу за непознату мафијашку везу коју је имао градоначелник (Фокс је напустио серију због Паркинсонове болести), али се враћа током прве три епизоде шесте сезоне.
  • Ешли Шефер (Карла Гуџино) - новинарка током првих 12 епизода. Отписана је кад се серија почела више фокусирати на радно место, али се појавила у једној епизоди треће сезоне.
  • Пол Ласитер (Ричард Кајнд) - секретар за штампу у градској скупштини. Често је жртва практичних шала или несретника у градској скупштини. Током серије жени се Клаудијом Сачс, која га у петој сезони напушта да би се замонашила. На крају серије, сели се у нови стан, преко пута Картера и Стјуарта.
  • Стјуарт Бондек (Алан Рук) - шеф особља граске скупштине. Нарцисоидан је, није успешан у одржавању везе. На почетку серије се усељава у стан са Картером, што ствара ривалство јер је он хомофобичан и углавном му је неугодно због Картеровог пса и његовог узнемиреног начина живота, иако они на крају постају најбољи пријатељи.
  • Картер Хејвард (Мајкл Батман) - шеф градске управе за питања мањина. Његов лик је наишао на позитивну реакцију због тога што је у ТВ серији представљен као истакнути геј црнац. Картер је власник старог самоубилачког пса, по имену Рагс, који умире пред крај серије. Исте сезоне одлучује да ће усвојити бебу; у последњој епизоди дочекује дечака Сема.
  • Ники Фабер (Кони Бритон) - сарадник у градској скупштини. Она је самоуверена, расположена и често излази са опасним мушкарцима. Развија везу са Мајклом. Одлази после четврте сезоне из непознатих разлога.
  • Џејмс Хоберт (Александар Чаплин) - писац говора у градској скупштини. Приказан је као анксиозан и стидљив, на почетку је заљубљен у Ники. Током четврте сезоне, отпуштен је у корист Кејтлин, која је ангажована у маркетиншкој кампањи, а он је ангажован као Мајклов секретар, и ако су га убедили да је његова позиција ,,заменик заменика градоначелника". Такође, одлази после четврте сезоне из непознатих разлога.
  • Градоначелник Рандал Винстон (Бари Боствик) - ,,неспособан" градоначелник Њујорка. У једном тренутку током серије кандидује се за сената, иако се између сезона очигледно предомислио. Ожењен је на почетку серије, али се разводи, а његова бивша супруга пише књигу о животу са градоначелником. Упушта се у везу са својом секретарицом Џанел, током треће сезоне. Током последње сезоне развија однос са судијом Клер Симонс (Фара Фосет), али га оставља на цедилу кад открива да не жели живети живот пред очима јавности.
  • Џанел Купер (Викторија Дилард) - Мајклова секретарица током прве сезоне, унапређена је у градоначелникову секретарицу током друге сезоне. Развија однос са градоначелником током треће сезоне.
  • Стејси Патерно (Џенифер Еспозито) - заменила је Џанел као Мајклову секретарицу у другој и трећој сезони након што је она постала градоначелникова секретарица. Стејси је из Бруклина, а доказано је да је веома самоуверена, баш као и Ники.
  • Кејтлин Мур (Хедер Локлир) - представљена је у серији, у четвртој сезони, како би смањила обим посла Мајклу Џеј Фоксу, након што је објавио да има Паркинсонову болест. Она је менаџер кампање градоначелника Винстона који је одлучио да се кандидује за сенатора. Заузима Џејмсов стари радни сто, док он постаје Мајклов секретар.
  • Чарли Крофорд (Чарли Шин) - Мајклова замена за последње две сезоне. И он је плејбој и у почетку се бори са проблематичном прошлошћу и даје све од себе да она не омете његов нови положај. На крају је у вези са Кејтлин. Чарли је, такође, романтично уплетен са Џенифер Данкан, коју је глумела Шинова тадашња супруга, Дениз Ричардс; његовог оца, такође, глуми Шинов стварни отац Мартин Шин.
  • Енги Ордонез (Лана Париља) - Чарлијева секретарица. Била је представљена тек у петој сезони, када је Париља напустила сезону мислећи да је њен лик недовољно искоришћен. Током шесте сезоне није приказана ниједна секретарица, а њен радни сто је празан, што наговештава да Чарли више нема секретарицу.

Епизоде[уреди | уреди извор]

СезонаЕпизодеОригинално емитовањеРангОцена
ПремијераФинале
1.2417. септембар 1996. (1996-09-17)13. мај 1997. (1997-05-13)1711.7
2.2424. септембар 1997. (1997-09-24)20. мај 1998. (1998-05-20)Н/ДН/Д
3.2622. септембар 1998. (1998-09-22)25. мај 1999. (1999-05-25)259.2
4.2621. септембар 1999. (1999-09-21)24. мај 2000. (2000-05-24)249.1
5.2318. октобар 2000. (2000-10-18)23. мај 2001. (2001-05-23)Н/ДН/Д
6.2225. септембар 2001. (2001-09-25)30. април 2002. (2002-04-30)Н/ДН/Д

Награде и номинације[уреди | уреди извор]

Чарли Шин

Мајкл Џеј Фокс је освојио једну награду Еми за ударне термине, од четири номинације. Серија је освојила четири награде Златни глобус (три за Фокса и једна за Чарли Шина), од девет номинација.

Хедер Локлир

Награда АЛМА[уреди | уреди извор]

0 освојено од 2 номинације

Година Категорија Номинован Резултат Изгубио од Реф.
2001 Изванредни глумац у телевизијској серији Чарли Шин Номинација Мартин Шин (Западно крило) [7]
2002 Номинација Есај Моралес (Њујоршки плавци) [8]

Америчке хумористичке награде[уреди | уреди извор]

0 освојено од 2 номинације

Година Категорија Номинован Резултат Изгубио од Реф.
1999 Најсмијешнији мушки извођач у мрежи телевизијских серија Мајкл Џеј Фокс Номинација Гари Шендлинг (Шоу Лари Сандерс) [9]
2000 Номинација Реј Романо (Сви воле Рејмонда) [10]

Америчко друштво композитора, аутора и издавача[уреди | уреди извор]

1 освојено од 1 номинације

Година Категорија Номинован Резултат Реф.
1997 Најбоља ТВ серија Шели Палмер Освојено [11]

Награда друштва[уреди | уреди извор]

1 освојено од 1 номинације

Година Категорија Номинован Резултат Реф.
1997 Најбољи кастинг за телевизију, пилот комедија Бони Финеган Освојено [12]

Награда Еми за креативне уметности[уреди | уреди извор]

1 освојено од 4 номинације

Година Категорија Номинован Резултат Изгубио од Реф.
2000 Изузетна кинематографија за серију Ричард Кинлан Освојено Питер Смоклер (Спортска ноћ) [13]
Изузетно мешање звука за комедије или посебну серију Ричард Јакоб Номинација Пол Луис (Али Мекбил)
2001 Изузетна кинематографија за серију Мајкл Неисер Номинација Тони Аскинс (Вил и Грејс) [14]
Изузетно уређивање слика за серију Нијл Роџерс Номинација Рон Волк (Фрејжер)

Награда Генесис[уреди | уреди извор]

Мајкл Џеј Фокс

1 освојено од 1 номинације

Година Категорија Номинован Резултат Реф.
1999 Телевизија - комична серија ,,Ловац на јелене" Освојено [15]

Медијска награда ГЛААД-а[уреди | уреди извор]

1 освојено од 3 номинације

Година Категорија Номинован Резултат Изгубио од Реф.
1997 Изузетна телевизијска комедија Освојено [16]
1998 Номинација Елен [17]
1999 Номинација Вил и Грејс [18]

Награда Златни глобус[уреди | уреди извор]

4 освојено од 10 номинација

Година Категорија Номинован Резултат Изгубио од Реф.
1997 Најбољи главни глумац у телевизијској серији - комедији или мјузиклу Мајкл Џеј Фокс Номинација Џон Литгоу (Трећи камен од Сунца)
1998 Најбоља телевизијска серија - комедија или мјузикл Номинација Али Мекбил
Најбољи главни глумац у телевизијској серији - комедији или мјузиклу Мајкл Џеј Фокс Освојено
1999 Најбоља телевизијска серија - комедија или мјузикл Номинација Али Мекбил
Најбољи главни глумац у телевизијској серији - комедији или мјузиклу Мајкл Џеј Фокс Освојено
2000 Најбоља телевизијска серија - комедија или мјузикл Номинација Секс и град
Најбољи главни глумац у телевизијској серији - комедији или мјузиклу Мајкл Џеј Фокс Освојено
Најбоља главна глумица у телевизијској серији - комедија или мјузикл Хедер Локлир Номинација Сара Џесика Паркер (Секс и град)
2002 Најбољи главни глумац у телевизијској серији - комедији или мјузиклу Чарли Шин Освојено
Најбоља главна глумица у телевизијској серији - комедија или мјузикл Хедер Локлир Номинација Сара Џесика Паркер (Секс и град)

Награде НААЦП за слике[уреди | уреди извор]

0 освојено од 4 номинације

Година Категорија Номинован Резултат Изгубио од Реф.
1998 Изузетни споредни глумац у серији комедија Мајкл Батман Номинација Алфонсо Рибеиро (У кући) [19]
1999 Номинација Седрик Те Ентертајнер (Стив Харви Шоу) [20]
2000 Номинација [21]
2001 Номинација [22]

Награде по избору деце[уреди | уреди извор]

0 освојено од 2 номинације

Година Категорија Номинован Резултат Изгубио од Реф.
1997 Омиљени телевизијски глумац Мајкл Џеј Фокс Номинација Тим Ален (Сам свој мајстор)
2000 Номинација Кенан Томпсон (Све то)

Награде Удружења за филм и телевизију[уреди | уреди извор]

0 освојено од 7 номинација

Година Категорија Номинован Резултат Изгубио од Реф.
1997 Најбоља нова серија комедија Номинација Краљ брда [23]
Најбоља нова тематска песма у серији Шели Палмер Номинација Марк Сноу (Миленијум)
Најбољи низ наслова у серији Номинација Сабрина, вештица тинејџерка
1998 Најбољи главни глумац у серији комедије Мајкл Џеј Фокс Номинација Келси Грамер (Фрејжер) [24]
1999 Номинација Ерик Макормак (Вил и Грејс) [25]
Најбољи гост глумац у серији комедије Лу Дајмонд Филипс Номинација Вилијам Шатнер (Трећи камен од Сунца)
2000 Најбољи главни глумац у серији комедије Мајкл Џеј Фокс Номинација Реј Романо (Сви воле Рејмонда) [26]

Награда Еми за ударне термине[уреди | уреди извор]

1 освојена од 4 номинације

Година Категорија Номинован Резултат Изгубио од Реф.
1997 Изванредни главни глумац у серији комедија Мајкл Џеј Фокс Номинација Џон Литгоу (Трећи камен од Сунца)
1998 Номинација Келси Грамер (Фрејжер)
1999 Номинација Џон Литгоу (Трећи камен од Сунца)
2000 Освојено

Награда Сателит[уреди | уреди извор]

0 освојено од 5 номинација

Година Категорија Номинован Резултат Изгубио од Реф.
1997 Најбоља телевизијска серија - комедија или мјузикл Номинација Лари Сандерс Шоу
Најбољи главни глумац у серији - комедија или мјузикл Мајкл Џеј Фокс Номинација Џон Литгоу (Трећи камен од Сунца)
1998 Најбоља телевизијска серија - комедија или мјузикл Номинација Фрејжер
Најбољи главни глумац у серији - комедија или мјузикл Мајкл Џеј Фокс Номинација Келси Грамер (Фрејжер)
1999 Номинација Дру Кери (Дру Кери Шоу)

Награда Удружења филмских глумаца[уреди | уреди извор]

2 освојена од 2 номинације

Година Категорија Номинован Резултат Реф.
1999 Изузетна представа мушког глумца у серији комедије Мајкл Џеј Фокс Освојено
2000 Освојено

Награда за ТВ водич[уреди | уреди извор]

0 освојено од 2 номинације

Година Категорија Номинован Резултат Изгубио од Реф.
1999 Омиљени глумац у серији комедије Мајкл Џеј Фокс Номинација Тим Ален (Сам свој мајстор) [27]
2000 Номинација Дејвид Пирс (Фрејжер) [28]


Домаћи медији[уреди | уреди извор]

Издат је ДВД Сви градоначелникови људи са свих шест сезона у региону један (САД / Канада).[29]

Године 2003. објављена су два комплета, оба садрже по једанаест епизода. Свих двадесет-две епизоде узете су из четири сезоне са Фоксом, а свака почиње кратким интервјуом у којем описује шта му се свиђа у епизоди. У интервјуима из 2003. године, Фокс показује симптоме своје непрестане болести. Обе ДВД кутије садрже бонус материјал са ТВ рекламама за прикупљање средстава за истраживање Паркинсонове болести, у којима главну улогу имају Сви градоначелникови људи.

Назив ДВД-а Еп# Датум изласка
Комплетна прва сезона 24 4. новембар 2008
Комплетна друга сезона 24 28. април 2009
Комплетна трећа сезона 26 3. новембар 2009
Комплетна четврта сезона 26 15. фебруар 2011
Комплетна пета сезона 23 16. август 2011
Комплетна шеста и последња сезона 22 13. децембар 2011

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Carter On Spin City Was A Breakthrough Black Gay Male Character”. 25. 3. 2008. Архивирано из оригинала 06. 11. 2011. г. Приступљено 26. 9. 2019. 
  2. ^ „The Art of Picking TV Titles: 9 Do's and Don'ts”. yahoo.com. 9. 3. 2012. Приступљено 26. 9. 2019. 
  3. ^ Rice, Lynette (18. 1. 2000). „'Spin' Out, The three-time Emmy nominee plans to devote himself to his family”. Entertainment Weekly. Архивирано из оригинала 25. 01. 2009. г. Приступљено 26. 9. 2019. 
  4. ^ а б Goodbye Pt. 2”. Spin City. Сезона 4. Епизода 26. 26. 9. 2019. ABC. 
  5. ^ „Poobala.com”. Crossover between Family Ties and Spin City. Архивирано из оригинала 05. 01. 2020. г. Приступљено 26. 9. 2019. 
  6. ^ Brooks, Tim; Marsh, Earle (2007). The Complete Directory to Prime Time мрежа and Cable TV Shows 1946-Present (Ninth Edition). Ballantine Books. стр. 1694–1695. ISBN 978-0-345-49773-4. 
  7. ^ „ALMA Awards (2001)”. IMDb. Приступљено 26. 9. 2019. 
  8. ^ „ALMA Awards (2002)”. IMDb. Приступљено 26. 9. 2019. 
  9. ^ „American Comedy Awards, USA (1999)”. IMDb. Приступљено 26. 9. 2019. 
  10. ^ „American Comedy Awards, USA (2000)”. IMDb. Приступљено 26. 9. 2019. 
  11. ^ „ASCAP Film and Television Music Awards (1997)”. IMDb. Приступљено 26. 9. 2019. 
  12. ^ „Casting Society of America, USA (1997)”. IMDb. Приступљено 26. 9. 2019. 
  13. ^ „Primetime Emmy Awards (2000)”. IMDb. Приступљено 26. 9. 2019. 
  14. ^ „Primetime Emmy Awards (2001)”. IMDb. Приступљено 26. 9. 2019. 
  15. ^ „Genesis Awards (1999)”. IMDb. Приступљено 26. 9. 2019. 
  16. ^ „GLAAD Media Awards (1997)”. IMDb. Приступљено 26. 9. 2019. 
  17. ^ „GLAAD Media Awards (1998)”. IMDb. Приступљено 26. 9. 2019. 
  18. ^ „GLAAD Media Awards (1999)”. IMDb. Приступљено 26. 9. 2019. 
  19. ^ „Image Awards (1998)”. IMDb. Приступљено 26. 9. 2019. 
  20. ^ „Image Awards (1999)”. IMDb. Приступљено 26. 9. 2019. 
  21. ^ „Image Awards (2000)”. IMDb. Приступљено 26. 9. 2019. 
  22. ^ „Image Awards (2001)”. IMDb. Приступљено 26. 9. 2019. 
  23. ^ „1st Annual TV Awards (1996-97) - Online Film & Television Association”. www.oftaawards.com (на језику: енглески). Приступљено 26. 9. 2019. 
  24. ^ „2nd Annual TV Awards (1997-98) - Online Film & Television Association”. www.oftaawards.com (на језику: енглески). Приступљено 26. 9. 2019. 
  25. ^ „3rd Annual TV Awards (1998-99) - Online Film & Television Association”. www.oftaawards.com (на језику: енглески). Приступљено 26. 9. 2019. 
  26. ^ „4th Annual TV Awards (1999-2000) - Online Film & Television Association”. www.oftaawards.com (на језику: енглески). Приступљено 26. 9. 2019. 
  27. ^ „TV Guide Awards (1999)”. IMDb. Приступљено 11. 4. 2018. 
  28. ^ „TV Guide Awards (2000)”. IMDb. Приступљено 26. 9. 2019. 
  29. ^ „Spin City DVD news: Announcement for Spin City - The Complete 6th Season - TVShowsOnDVD.com”. tvshowsondvd.com. Архивирано из оригинала 29. 9. 2019. г. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]