Удружење музичких уметника Србије

С Википедије, слободне енциклопедије
Табла са натписом.

Удружење музичких уметника Србије, познато и као УМУС је удружење које окупља музичаре из Србије, који су се посветили извођењу класичне музике.

Циљеви Удружења су: учешће у културно-уметничким активностима, подизање музичког образовања публике, обука чланова, заштита ауторских права и помоћ младим уметницима у њиховим наступима. То је непрофитна организација, субвенционисана од стране Министарства културе Републике Србије. УМУС сарађује са Секретаријатом за културу града Београда, као и са институцијама и појединцима.

Активности[уреди | уреди извор]

Удружење је организовало концерте својих чланова, како у Београду (Задужбина Илије М. Коларца, Београдска филхармонија, Галерија фресака, Сала Народног музеја, Центар за културу Врачар, Центар за културу Вук Караџић, Музичка школа Станковић, Музичка школа Мокрањац, Стара лучка капетанија у Земуну, Скупштина града Београда), и у другим градовима Србије (Крагујевац, Зајечар, Шабац, Крушевац, Трстеник, Ваљево, Зрењанин, Нови Сад, Ниш), као и концертну сарадњу међу бившим савезним републикама и страним државама. [1]

Чланови Удружења су као извођачи и организатори учествовали у донацијама и хуманитарним музичким догађајима. [1]

Историја[уреди | уреди извор]

Улаз у Удружење музичких уметника Србије.

Удружење је основано 7. априла 1946. године под називом Удружење репродуктивних уметника – музичара Србије, са учешћем од 20 музичара. Била је то једна од првих независних организација музичара у свету.

На иницијативу УМУС- а, 1950. године основан је Савез музичких уметника Југославије.

Од децембра 1964. године излази часопис Про музика.

Године 1970. установљена је УМУС-ова награда за најбољу музичку интерпретацију у сезони.

Године 2001. установљене су Награда за животно дело и Награда младом уметнику (до 30 година). Награде УМУС-а додељују се поводом Дана Удружења (7. априла) у сарадњи са Министарством културе Републике Србије. [2]

Удружење музичких уметника Србије је једна од шеснаест институција и организација које су 27. децембра 2005. године основале Мокрањчев легат, чији је делокруг заштита и промоција стваралаштва Стевана Стојановића Мокрањца у Србији и иностранству. [1]

Чланови оснивачи[уреди | уреди извор]

Председници (1946–2005)[уреди | уреди извор]

(од 2004. до 2005. вршилац дужности председника био је Владимир Милић)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в Urednik (2020-04-07). „Dan Udruženja muzičkih umetnika Srbije”. TV, radio i internet Biser, Požarevac (на језику: српски). Приступљено 2022-08-27. 
  2. ^ Blic. „Besplatni koncerti za kraj godine Udruženja muzičkih umetnika Srbije”. Blic.rs (на језику: српски). Приступљено 2022-08-27.