Црква Свете Тројице у Заклопачи

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Свете Тројице
Основни подаци
ТипЦрква (грађевина)
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаАрхиепископија београдско-карловачка
Оснивање1885.
ПосвећенСветом Тројству
Локација
МестоЗаклопача, општина Гроцка
Држава Србија

Црква Свете Тројице у Заклопачи, насељеном месту на територији градске општине Гроцка припада Архиепископији београдско-карловачкој Српске православне цркве. Прва црква у Заклопачи, према предању, подигнута је око 1830. године, за време кнеза Милоша. На њеном месту озидана је 1885. године данашња црква.[1]

Архитектура[уреди | уреди извор]

Данашња црква подигнута је као мања једнобродна базилика, засведена полуобличастим сводом, са једном полукружном апсидом (споља петостраном) на источном делу цркве и правоугаоним певницама које не досежу висину наоса. Зидана је од камена и врућег малтера, монолитног конструктивног склопа. Припрата и звоник су дозидани знатно касније, 1952. године. На јужном зиду наоса уграђена је 1922. године правоугаона плоча од тамносивог мермера са уклесаним натписом:

Овај свети храм Сошествија Св. Духа

сазидан је 1885.године. Добротвори:
Славко Станић из Заклопаче +1905.

Јања Јанковић поклони црквено звоно 1962.

Иконостас[уреди | уреди извор]

Оригинални иконостас и остали црквени инвентар нису сачувани. Данашњи иконостас је новије израде, као и иконе које се на њему налазе. Изузетак чине Царске двери из прве половине 19. века, које су некада припадале цркви у Врчину, и две иконе са краја 19. века.

Царске двери су богато украшене дуборезом стилизованих барокних биљних мотива који су накнадно позлаћени. Мада је дуборез сразмерно плитак и компактан, пластични елементи су изведени на високом занатском нивоу.

У средњем делу се налази композиција Благовести, рађена темпером на дрвету. Поред две централне фигуре Богородице и архангела Гаврила, у горњем делу се налазе мали медаљони у којима су осликани Јеванђелисти, а у доњој зони четири стојеће фигуре светитеља: св. Јован Златоусти, св. Василије Велики, св. Григорије Богослов, и св. Никола.

Црквена порта[уреди | уреди извор]

У црквеној порти се налазе два надгробна споменика за које, на основу сачуване орнаментике, можемо рећи да потичу с прве половине XIX века. На њима нема никаквих натписа. Осим тога, у порти се налази и Споменик изгинулим ратницима у Првом светском рату, израђен од камена у облику пирамиде.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Јована Лазић:Црква Свете Тројице у Заклопачи”. Манастир Ваведењње. Архивирано из оригинала 10. 05. 2019. г. Приступљено 23. 9. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]