Црква Светог пророка Илије у Русцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог пророка Илије у Русцу
Основни подаци
Статусхришћанска православна богомоља
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија врањска
Оснивање1865.
ПосвећенСветом пророку Илији
Архитектура
Реконструисан2016.
Локација
МестоРусце, Град Врање
ДржаваСрбија

Црква Светог пророка Илије у Русцу, насељеном месту на територији града Врања, православни је храм који припада Епархији врањској Српске православне цркве.[1]

Црква посвећена Светом пророку Илији саграђена је 1865. године, или чак нешто раније, на основу године израде иконостаса. Положај ове цркве је врло специфичан и несвакидашњи: она се налази дословно на линији границе, која је успостављенана Берлинском конгресу 1878. године између Србије и Османског царства. Приликом богослужења, главни (западни) улаз у цркву контролисали су османски граничари, а јужни улаз и олтарски део - српски граничари. Такво стање трајало је све до ослобођења, 1912. године.

Сликар иконостаса, Вено, потписао се на царским дверима, крај ногу архангела Гаврила: Из руки Вено на 1867. На престоној икони Богородице са Христом и престоној икони Уздизања пророка Илије на Небо, појављује се година 1865. Ова два различита датума упућују на то да је сликар радио у два наврата. Постоји 29 икона на иконостасу.

На првој страни Октоиха, чије је друго издање штампано у Москви 1882. године, стоји запис: 14. окт. 1912. Победоносна трећа армија српске војске данас марширала Душанову Скопљу, 2. батаљон првог пука трећег позива била на служби. Мило Лекић, наредник.

Црква је обнављана почетком 20. века, када је и променила свој првобитни изглед, а у току 2016. године извршена је санација крова.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Шематизам”. Епархија врањска. Приступљено 2. 3. 2024. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]