Ñ (слово латинице)

С Википедије, слободне енциклопедије
Шаблон:Latinica/Ñ ñ
Latinica
Latin letter N with tilde.svg
Veliko: 0+00D1
Malo: U+00F1
Standardna slova latinice
A B C D E F G
H I J K L M N
O P Q R S T U
V W X Y Z
Slova sa dijakriticima
À Á Â Ã Ä Å Æ
Ā Ă Ą Ȧ Ƀ Ɓ Č
Ć Ç Ĉ Ċ Đ Ð, ð Ď
È É Ê Ë Ė Ę Ě
Ə Ĝ Ğ Ġ Ģ Ĥ
Ħ Ì Í Î Ï Į
İ, і I, ı Ĵ Ķ
Ļ Ł Ľ Ĺ Ñ Ń
Ņ Ň Ŋ Ò Ó Ô
Õ Ö Ø Ő Œ Ō
Ŕ Ř Ś Š Ŝ Ş
Ș Ť Ț Þ Ù
Ú Û Ü Ŭ Ů Ų
Ű Ŵ Ý Ŷ Ÿ
Ź Ž Ż
Slova Latinice
Digrafi Latinice

Ñ ñ (Ñ ñ; искошено: Ñ ñ) (шпански: ење, [ˈеɲе]), је слово модерног латиничног писма, формирано постављањем тилде (на шпанском се назива virgulilla) на велико или мало слово Ñ.

Постао је део шпанске абецеде у XVIII веку, када је први пут формално дефинисано, али је касније коришћен у другим језицима, као што су галицијски, астуријски, арагонски, Графија де Уеска, баскијски, чавакански, неки филипински језици (посебно филипински и Бисаиан), чаморо, гварани, кечуа, мапудунгун, мандинка, папијаменто и тетум абецеде, као и у латиничном пресловљавању тохарског и многих индијских језика, где представља [ɲ] или [нʲ]. Представља [ŋ] на кримскотатарском, казахстанском, ALA-LC на романизацији за туркијске језике, Заједничком туркијском алфабету, науруански и романизовани квенијски језик. На бретонском и језику у Рохинџи, означава се назализација претходног самогласника

Многи говорници португалског користе ово писмо у неформалном интернет језику да представљају реч não (не). За разлику од многих других слова која користе дијакритичке знакове (као што су Ü на каталонском и шпанском, и Ç на каталонском, француском, португалском и понекад на шпанском), Ñ на шпанском, галицијском, баскијском, астуријском, леонском, гваранском и филипинском се сматра засебним словом и има своје име (на шпанском: ење) и своје место у азбуци (после N).

Историјски, долазило је од суперскриптне скраћенице за удвостручено N. Његова азбучна независност је слична германском W, која потиче од удвострученог U (упркос томе што изгледа као да је формирано од удвострученог V).

Рачунарски кодови и коришћење[уреди | уреди извор]

Ñ is to the right of L on a Spanish keyboard layout.

Дугме Ñ на шпанској тастатури се налази десно од дугмета L.

Знак Ñ ñ
Назив у Уникоду LATIN CAPITAL LETTER N WITH TILDE LATIN SMALL LETTER N WITH TILDE
Врста кодирања децимална хексадецимална децимална хексадецимална
Уникод 209 U+00D1 241 U+00F1
UTF-8 195 145 C3 91 195 177 C3 B1
Нумеричка референца знака Ñ Ñ ñ ñ
Нумеричка референца знака Ñ ñ

Слична слова[уреди | уреди извор]

N n

Nj nj