Ђорђе Баста

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ђорђе Баста
Georgius Basta.jpg
Ђорђе Баста
Датум рођења1544.
Место рођењаЛа Рока
Датум смрти1607.
Место смртиПраг

Ђорђе Баста (лат. Georgius Basta; 15441607), је био генерал Хабзбуршких снага, албанског порекла.

Учесник је био Дугог рата (1591-1606), који је започет после Мохачке Битке у којем су се бориле снаге Хабзбуршке Монархије и Османског царства.

Такође је био управитељ Ердеља у служби аустријске монархије. по његовом наређењу је убијен његов савезник Михај Храбри 1601. године, који је ујединио Ердељ, Влашку и Молдавију.

Мађарски и румунски историчари пишу о Басти као о подмуклом, безобзирном и насилном човеку, мотивисаним патолошком мржњом према Мађарима. Током његове кратке владавине Ердељом је владао хаос, пустошење и велики број хорди је упадао у села и градове, пљачкао и убијао. Током кратког периода Ердељ је изгубио трећину становништва и већину племства.

У априлу 1603. године, Мојсије је са домаћим снагама појачаном са коалиционим Турско-Татарским снагама збацио Басту са власти.

После свих искустава у ратовима по источној Европи, Баста је написао неколико књига о умећу ратовања. Две најпознатије су Il maestro di campo generale... (Венеција 1606), и постхумно издата Il governo della cavalleria leggiera (Венеција 1612).

Спољашње везе[уреди]