Ђорђе Миловановић (сликар)

С Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Ђорђе Миловановић.
Ђорђе Миловановић
Сликар Ђорђе Миловановић.jpg
Датум рођења1850.
Датум смрти1919.

Ђорђе Миловановић (Београд, 20. фебруар 1850Минхен, 3. фебруар 1919), је био београдски сликар школован у Минхену.[1] Био члан САНУ-а и Ладе. Радио је као наставник цртања на Великој школи а потом и као начелник картографског одељења војног министарства. Један је од најбољих представника српске реализма, данас неправедно заборављен.

Каријера[уреди | уреди извор]

Ђорђе Миловановић био је један од оснивача Друштва Светог Саве и у првом Главном Одбору друштва имао је улогу књижничара.[2] Касније је био књижничар друштва и магационер Друштвених књига. Једно време био је управник Друштвеног пансионта, а све до своје смрти био је члан Главног Одбора овог Друштва. Ђорђе Миловановић је саставио и израдио Друштвену диплому, Друштвену медаљу и амблеме на Друштвеном Дому.[2]

Први светски рат је Миловановића затекао у Немачкој, где се налазио у посети ћерци. Чим је рат објављен Србији немачке власти су Миловановића затвориле у војни казнени завод и у том затвору га тржале три и по месеца.[2] Потом је био конфиниран у Оберхајму, а умро је у Минхену 1919. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Đorđe Milovanović”. Arte. Приступљено 3. 2. 2020. 
  2. ^ а б в Хаџи Васиљевић, Јован (1936). Споменица друштва Светога Саве (1886-1936). Београд: Штампарија Драгомира Поповића. стр. 17—18. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]