Јагош Пурић

С Википедије, слободне енциклопедије
Јагош Пурић
Рођење(1942-11-16)16. новембар 1942.(78 год.)
Коврен, Бијело Поље,  НД Црна Гора

Јагош Пурић (Коврен, Бијело Поље, 16. новембар 1942) је српски физичар, ректор Београдског универзитета 1998-2000.

Биографија[уреди | уреди извор]

Јагош Пурић је рођен 1942. у селу Коврен, близу Бијелог Поља у Црној Гори. После основне и средње школе које је завршио у родном месту, дошао је у Београд да студира на Природно-математичком факултету, Групи за физику. Током студија био је члан универзитетских партијских организација.

Дипломирао је у 23. години као један од најбољих студената Београдског универзитета. Брзо је напредовао у научној и универзитетској каријери, тако да је магистрирао у 27. а докторирао у 30.[1] Једно краће време је предавао у гимназији, да би затим 1967. постао асистент на ПМФ-у. Доцент је постао у 31. години, затим ванредни професор, а потом редовни професор у 42. години. Јагош Пурић је и сада редовни професор Физичког факултета за предмете Примењена спектроскопија и Физика атома.

Написао је неколико уџбеника и збирки задатака из физике. Његова докторска дисертација звала се „Испитивање Штарковог ширења и померања спектралних линија неутралних атома и јона у плазми“, 1972. на 215 страна.

Све време је политички активан, био је секретар Општинског одбора СК, члан Централног одбора Савеза студената Југославије, извршни секретар Председништва Универзитетског комитета СК Београда, члан комисије за идејно деловање СК у области образовања, науке и културе ЦК СК Србије. (Објашњење СК=Савез комуниста, ЦК=Централни комитет)


Постао је ректор Београдског универзитета 1998. указом Владе Србије. Те године је усвојен злогласни Закон о универзитету (познат и као Шешељев закон) којим је укинута аутономија универзитета. Последица тога је била да је велики број асистената и професора Београдског универзитета напустио универзитет и Србију. По том закону Влада је именовала декане факултета и ректора. Тако је Јагош Пурић постао указни, а не изабрани ректор. После промена од 5.октобра 2000. Јагош Пурић је престао да обавља функцију ректора Београдског универзитета и наследила га је Марија Богдановић. Проректори за време његовог мандата били су Предраг Ђорђевић, Маја Леви Јакшић и Никола Ристић.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Пурић, Јагош М. „Испитивање Старк-овог ширења и померања спектралних линија неутралних атома и јона у плазми : докторска дисертација”. Универзитетска библиотека "Светозар Марковић", Београд. Београд : Институт за физику, 1972. Приступљено 31. 1. 2018. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Претходник:
Драган Кубуровић
ректор Универзитета у Београду
19982000

Наследник:
Марија Богдановић