Јоахим фон Рибентроп

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Јоахим фон Рибентроп
Vonribentropboja.png
Јоахим фон Рибентроп
Биографија
Пуно име Улрих Фридрих Вилхелм Јоахим (фон) Рибентроп
Датум рођења (1893-04-30)30. април 1893.
Место рођења Везел
Немачко царство
Датум смрти 16. октобар 1946.(1946-10-16) (53 год.)
Место смрти Нирнберг
Немачка
Политичка
партија
Националсоцијалистичка њемачка радничка партија

Улрих Фридрих Вилхелм Јоахим (фон) Рибентроп (нем. Ulrich Friedrich Wilhelm Joachim (von) Ribbentrop; Везел, 30. април 1893Нирнберг, 16. октобар 1946) је био нацистички политичар и министар спољних послова Трећег рајха.

Рођен је у Везелу, на Валпургину ноћ. Ванредно је образован у приватним школама Немачке и Швајцарске. Течно је говорио енглески и француски језик. Од 1910-1914 радио је у Канади као увозник немачких вина. Учествује у Првом светском рату, добија чин поручника и орден Гвоздени крст. Био је пријатељ са Францом фон Папеном. У јулу 1920. оженио се. У браку је имао петоро деце. Пре рата је наводно имао аферу са Волис Симпсон.[тражи се извор]

Током Вајмарске републике није имао антисемитистичке предрасуде. У мају 1932. приступа нацистима и постаје ватрени антисемита. Гебелс га није волео јер се касно придружио странци, а у лошим односима је био и са Химлером. 4. фебруара 1938. постаје министар спољних послова. Титулу „фон“ добио је наговоривши своју тетку да га усвоји.

Предвидео је настанак Гвоздене завесе и Хладног рата. Ухапшен је 14. јуна 1945. Био је учесник Нирнбершког процеса. Проглашен је кривим, осуђен на смрт и први обешен 16. октобра 1946. Први је требало да буде Геринг, али је он извршио самоубиство у ћелији. Последње речи биле су му: „Бог чува Немачку“. Чак и на суђењу и у ћелији, није одустајао од верности Хитлеру. Седео је слева Хесу, па су га он и Геринг прекинули у његовој завршној речи. Наследник му је био Артур Зајс-Инкарт.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]