Јован I Запоља

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јован I Запоља
Szapolyai János fametszet.jpg
Јован (Јанош) I Запоља
Датум рођења (1487-02-02)2. фебруар 1487.
Место рођења Сепеши вар
Угарска, данас Словачка
Датум смрти 22. јул 1540.(1540-07-22) (53 год.)
Место смрти Сасшебеш
Угарска, данас Румунија
Династија Zápolya family
Отац Stephen Zápolya
Мајка Hedwig of Cieszyn
Супружник Isabella Jagiellon
Потомство Јован II Жигмунд Запоља
Претходник Лајош II Јагелонац
Наследник Јован II Жигмунд Запоља

Јован (Јанош) I Запоља (мађ. Szapolyai János, Zápolya János; Сепеши вар, данас Словачка, 2. фебруара 1487Сасшебеш, данас Румунија, 22. јула 1540) је био ердељски војвода и кнез, а после и краљ, јужног дела, Мађарске такозване Османлијске Мађарске (1527—1540). Његов отац Иштван Запоља (1492—1499), је био средњесталешки мађарски племић, док му је мајка потицала из племићке породице Хедвиг.

Пут ка престолу[уреди]

Од 1505. године је био вођа мађарских племића који су се борили за повратак краља мађарског рода и против било каквог страног утицаја. Од 1511. године је био постављен за ердељског војводу. Главни задатак који му је био поверен на тој дужности био је да угуши сељачку буну под вођством Ђерђа Доже, што је и успео 1514. године. Поразио је побуњенике у бици код Темишвара, а вође побуне је прво мучио па после погубио.

У наредним годинама, док је Мађарска била под утицајем и влашћу Јагелонаца користио је слабост владајуће класе и хаос који је владао да би ојачао свој утицај, моћ и богатство. Када је Сулејман Величанствени напао Мађарску 1526. године, Јанош Запоља се са својом војском упутио ка Мохачу, да би учествовао у одбрани Мађарске. Међутим због непознатих разлога није на време стигао да учествује у Мохачкој бици.

По неким изворима један од разлога закашњења био је однос куће Хабзбурга према Запољи. Био је у сталном сукобу са владајућим племићким сталежом и краљем. Бечки двор је захтевао од Запоље, између осталог, повраћај краљевске имовине, што му наравно није одговарало, а и дворске интриге су биле упућене против њега, тако да се после причало по Венецијанским круговима да је Запоља склопио тајни споразум са Сулејманом Величанственим о саботирању и неучествовању у борби.

Владавина[уреди]

Замак Сепеши (Szepesi vár)

После смрти Лајоша II Јагелоа, на заседању у Секешфехервару 5. новембра 1526. године Јанош Запоља је изабран за краља и крунисан под именом Јанош I (мађ. I. János).

Непуних месец дана касније на другом састанку у Пожуну, друга владајућа струја изабрала је Фердинанда I за краља. Овим је у Мађарској настало стање пред грађански рат. Племићи су из користољубља мењали стране од једне ситуације до друге. Настао је хаос који је тотално дестабилисао и изцрпео до тада економски јаку Мађарску. Фердинанда су подржавале чешке, немачке и шпанске краљевске куће, тако да Запољи, да би се одржао на власти, није остало избора и он се окренуо истоку и Турцима који су му заузврат дали власт над освојеним делом Мађарске. Турци су под одређеним условима Запољу признали за мађарског краља.

У том метежу мађарско племство је тражило излаз. Дуго су преговарали да би поново ујединили земљу, али без успеха. На крају 1538. године постигнут је напредак, договорен је статус кво и дошло је до међусобног признавања два краља, са тим да после Запољине смрти део краљевства потпадне под власт Јагеловића. Већ следеће године Запоља се оженио са Изабелом Јагело и добио сина, будућега Јована II Жигмунда Запољу (János Zsigmond). Недуго после тога, тачније после две недеље Јован Запоља је умро. После његове смрти наставили су се немири у држави и после турског освајања Будима 1541. године Мађарска се распала у три дела Османлијску Мађарску, Хабзбуршку Мађарску и Ердељ.

Извори[уреди]

  • Barta Gábor: A Sztambulba vezető út (1526-1528). Bp. 1983, Magvető
  • Tringli István: Az újkor hajnala. Magyarország története 1440-1541. Bp. 2003, Vince
  • Szakály Ferenc: Virágkor és hanyatlás. 1440-1711. (Magyarok Európában II.) Bp. 1990, Háttér.


Претходник:
Лајош II
Краљ
Мађарске

1526 – 1540
Света Круна Наследник:
Јован II Жигмунд


Спољашње везе[уреди]