Џозеф Адисон

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Џозеф Адисон
Joseph Addison.png
Џозеф Адисон
Датум рођења(1672-05-01)1. мај 1672.
Место рођењаМилстон,
Датум смрти17. јун 1719.(1719-06-17) (47 год.)
Место смртиЛондон,
ШколаThe Queen's College, Charterhouse School

Џозеф Адисон (енгл. Joseph Addison; Милстон, 1. мај 1672Лондон, 17. јун 1719) је био енглески класицистички прозни писац и политичар.

Биографија[уреди | уреди извор]

Адисон је рођен у Милстону, а отац му је био парох што му је омогућило да се школује у Лондону. Ту упознаје још једног будућег познатог писца енглеског класицизма, Ричарда Стила. Касније је студирао у Оксфорду, где са доста успеха изучава класичне језике - грчки и латински. Добија државну стипендију за путовање по Европи, као врсту припреме за дипломатску службу. То путовање, које је трајало три године, инспирише га да по повратку (1704) напише дужу песму Ратовање. Песма је написана у херојском дистиху и слави победу Војводе од Молбороа код Бленхајма. Она му је донела и популарност и прихваћеност међу виговцима, па добија доживотну државну службу.

Био је цењен због своје учености, дружио се са познатим писцима чије је окупљалиште било „Кит Кет Клуб“.

Књижевни рад[уреди | уреди извор]

Поред есејистике, коју је писао заједно са Стилом, писао је и класицистичку трагедију. Најпознатија трагедија му је Катон. Тему је преузео из староримске историје и говори о одбрани последњег републиканца Катона од Цезара и о његовом самоубиству.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]