Епископ утешитељевски Акакије

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Акакије Станковић)
Акакије Утешитељевски (Станковић)
Епископ Акакије Утешитељевски
Датум рођења(1971-06-22)22. јун 1971.(52 год.)
Место рођењаОсијек
 СФРЈ

Епископ Акакије Утешитељевски, рођен Немања Станковић (Осијек, 22. јун 1971) поглавар је Српске истински православне цркве.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је као Немања Станковић, од оца Мирољуба и мајке Слађане, 22. јуна 1971. у Осијеку. Основну и средњу уметничку школу (одсек графички дизајн) завршио је у Новом Саду. Образовање је наставио у Атини где је на Уметничкој академији (Схоли Калон Технон) успешно завршио вишу школу византијске уметности (иконе, фрескопис, мозаик) у класи познатог професора Константина Ксенопулоса (ученика Фотија Кондоглуа).

По повратку из Атине (1993) постаје искушеник у манастиру Ковиљ у Бачкој епархији Српске православне цркве. Ту проводи око 8 месеци. Затим из манастира Ковиљ одлази на Свету гору (Скит Кавсокаливија и Кареја). За време боравка на Светој гори прекида општење са Православном црквом и придружује се светогорским зилотима из манастира Есфигмен (1995). Као светогорски зилот, услед прогона, бива замонашен у катакомбним условима добивши монашко име Акакије (по преподобном Акакију Капсокаливијском). Због озбиљне болести одлази за Атину где у грчком старокалендарском манастиру Ваиофорос (Атичка област) од архимандрита Филарета прима велику схиму. Потом се враћа у Србију где на Фрушкој гори, на родитељском имању, оснива манастир Светих Методија и Кирила.

Године 1997. у Грчкој бива рукоположен у чин јеромонаха од стране Грчке старокалендарске цркве којом је председавао Хризостом (Киусис), архиепископ атински и целе Јеладе. Његовим залагањем по Србији ниче још неколико „истински православних манастира“ и парохија за чије је опслуживање рукоположено неколико нових свештенослужитеља. Од самога почетка, уз борбу за препород истинског православља у Србији, борио се и за право Српске истински православне цркве на самосталност у односу на Грчку ИПЦ. Био је један од иницијатора и активни учесник преговора о успостављању јединства двеју истински православних цркава, Грчке и Руске. Временом, пријатељски односи са Руском истински православном црквом све више су јачали.

Епископску хиротонију Акакија извршили су јерарси Руске ИПЦ под председавањем владике Тихона, архиепископа омског и сибирског. Хиротонија је обављена 15. августа 2011. године у Свето-Богородичином манастиру Лесна — историјском манастиру Руске заграничне цркве који се налази у Нормандији у Француској.

Августа 2014. због организовања „Светолазаревог православног кампа“, у којем су деца носила униформисана одела, учена да пуцају из ваздушних пушака, полиција је рекла да ће испитати случај.[1]

Седиште му је манастир Утешитељево[2] у селу Раљи.

На Црквено-народном Сабору Српске ИПЦ октобра 2013. изабран је за председника Архијерејског Савета Српске ИПЦ. У састав Архијерејског Савета СИПЦ улази још и епископ Нектарије Шумадијски (Иванковић).

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Спавање у пећинама”. vesti. Приступљено 6. 8. 2014. 
  2. ^ „УТЕШИТЕЉЕВО”. uteshiteljevo.blogspot.com (на језику: српски). Приступљено 2022-08-17. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]