Амур

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Амур
Khabarovsk panorama in Winter.jpg
Залеђени Амур код Хабаровска.
Amurrivermap.png
Слив реке Амур
Опште информације
Дужина 2.824 km
Басен 1.855.000 km2
Пр. проток 10.800 ​m3s
Водоток
Извор Спајањем Шилке и Аргуна
В. извора 2.045 m
Ушће Охотско море
Географске карактеристике
Држава/е  Русија,
 Монголија,
 Кина
Насеља Хабаровск, Комсомолск на Амуру

Амур (рус. Аму́р, монголски: Хара-Мурэн - „Црна река“, кин. 黑龙江, Hēilóng Jiāng, манџ. Sahaliyan Ula) – је река у источној Азији. Слив реке Амур простире се на територији Русије, Монголије и Кине. Површина басена износи око 1.855.000 км². Амур настаје спајањем реке Шилка и реке Аргун. Улива се у Охотско море. Дужина Амура износи 2.824 км, а од извора реке Аргун 4.444 км.

По површини басена Амур се налази на четвртом месту у Русији (после Јенисеја, Оба и Лене)

У горњем току (до Благовјешченска) Амур је планинска река. Део до Хабаровска се сматра средишњим током реке; тамо река тече доста спорије, обале су понекад мочварне. Од Хабаровска река тече споро кроз Доњеамурску низију (Нижнеамурская низменность). На обалама реке налази се неколико већих језера као што су Болоњ, Удиљ и Орељ.

Главне притоке: Аргун, Зеја, Усури, Буреја, Сунгари, Амгун, Анјуј и Тунгуска.

На ушћу проток воде износи 10.800 м³ у секунди. У Хабаровску 7.549 м³ у секунди.

На реци се често колеба ниво воде; у горњем току ниво воде може да се промени за чак 10 метара. Амур често плави, а највеће поплаве су биле 1897, 1928. и 1956. године. Најнижи ниво воде у реци је крајем зиме. Важнији градови над реком су: Хабаровск, Благовјешченск, Комсомољск на Амуру, Николајевск на Амуру.

Историја[уреди]

Нанајци прелазе залеђени Амур 1895.

Руси су за Амур први пут чули 1636. године. После три године покушали Русија је почела да тражи реку. Први Руси су дошли до Амура 1644. године, када је на захтев Иркутског губернатора одред козака пошао да тражи реку. Лоше организована експедиција је претрпела велике губитке. Само део експедиције, под вођством Појаркова, је дошао до реке Зеја, а потом пловећи њом и до обала Амура. Између 1650. и 1653. године Јерофеј Хабаров је на челу малог одреда стигао чак до до гоњег Амура.

На неколико места саградио је утврђења и оставио козаке у њима.

Кинеска обала реке

Године 1689. уговором у Нерчињску Амур је ушао у састав Кине. Међутим, године 1860. по Пекиншком споразуму Амур је поново ушао у састав Русије.


Први мост преко реке Амур направљен је код Хабаровска 1916., дуг је 2590 метара (једно време најдужи мост у Евроазији, данас се налази на новчаници за 5000 рубља). Са тим мостом Транссибирска железнића је повезала и делове истоћније, без коришђења трајекта. 1941. испод реке направљен је и железнички тунел. 1975. отворен је комбинован железничко-путнички мост код Комсомлска-на-Амуру у дужини 1400 метара. 1999. додани су посебни железнички и путнички мостови у дужини 3890 метара.

Екологија[уреди]

Дана 14. новембра 2005. у једној од кинеских хемијских фабрика, у реку Сунгари каја утиче у Амур излила се велика количина отровних материја (нитробензеола, нитробензина и других хмикалија), што је нанело велике штете реци.

  • Долина реке Амур је територија на којој обитава познати Амурски тигар (сибирски тигар), заштићена животињска врста.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]