Лена (река)

Лена
LenaJakutsk.jpg
Лена код Јакутска
Lena watershed.png
Слив Лене
Опште информације
Дужина4.472 km
Басен2.500.000 km2
Пр. проток17.000 ​m3s
Водоток
ИзворБајкалске планине
В. извора~1.640 m
УшћеЛаптевско море
Географске карактеристике
Држава/еРусија Русија
НасељаЈакутск
ПритокеVitim River, Ољокма, Vilyuy River, Kirenga River, Алдан, Batamay, Menkere, Муна, Nyuya River, Cherendey, Dyanyshka, Sinyaya, Dzhardzhan, Chaya, Kuta River, Linde River, Buotama, Markha River, Peleduy, Ilikta, Molodo River, Lungkha, Tuolba, Bol'shoy Patom, Chuya, Kengkeme, Namana River, Menda, Natara, Tympylykan, Ura River, Belyanka, Bulkur River, Myla, Mynniyyky, Yakurim, Tamma River
ДРВ[ru]18030900112117500000010
Река на Викимедијиној остави

Река Лена (рус. Ле́на) у Сибиру је десета река по величини на свету, а девета по количини воде. Извире у Прибајкалским планинама јужно од Средњосибирске висоравни, двадесет километара западно од Бајкалског језера, на надморској висини од 1642 метра. Затим, Лена тече у правцу североистока, да би се Киренга улила у њу. Од Јакутска, Лена тече низином и према северу све до улива Алдана у њу. Даље, пошто се у њу улије Виљуј, Лена стиже до Северног леденог мора у који се и улива у близини Новосибирских острва.

Делта Лене је широка готово 400 km и њен басен покрива површину од 2.490.000 km². Река је смрзнута готово седам месеци годишње. Пуна дужина реке Лене износи око 4400 km. Лена је и делимично златоносна река, а скелети мамута су пронађени у делти.

Сматра се да је Владимир Иљич Лењин свој надимак добио управо по реци Лени, у знак сећања на тамошњи погром радника у време царске Русије.

На реци се налазе насеља Јакутск, Ленск, Жиганск.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]