Ана Бронте

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ана Бронте

AnneBronte.jpg
Ана Бронте

Информације
Датум рођења 17. јануар 1820.
Место рођења Торнтон (Уједињено Краљевство)
Датум смрти 28. мај 1849.
Место смрти Скарборо (Уједињено Краљевство)
Дела
Потпис

Ана Бронте (енг. Anne Brontë; Торнтон, 17. јануар 1820Скарборо, 28. мај 1849) била је британска књижевница и најмлађа од сестара Бронте, познатих енглеских књижевница 19. века.

Биографија[уреди]

Рођена је у селу Торнтон у Јоркширу, Енглеска, као најмлађа од шесторо деце. Анина мајка, Марија Бранвел Бронте, умрла је од рака 1821. после њихове селидбе у Хаворт, где је њеном оцу, Патрику Бронтеу, било додељено место свештеника. Док је била дете, њене две старије сестре, Марија и Елизабета, умрле су од туберкулозе, што ће утицати на њено писање током каснијег живота. Две њене сестре, Шарлота и Емили, такође су биле књижевнице. Заједно са сестрама 1846. издала је збирку поезије скривајући се под мушким псеудонимима. Анин псеудоним је био "Acton Bell". Написала је два романа: Агнес Греј (1847) и Станарка напуштеног замка, (1848)

Убрзо после смрти њеног брата Бранвела и сестре Емили зиме 1848, Ана Бронте је умрла после дуже болести и неуспешног лечења од туберкулозе. Сахрањена је на црквеном гробљу „Saint Mary“.

Гроб Ане Бронте

Дела[уреди]

Спољашње везе[уреди]