Емили Бронте

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Емили Бронте
Emily Brontë cropped.jpg
Емили Бронте
Пуно имеЕмили Џејн Бронте
Датум рођења(1818-07-30)30. јул 1818.
Место рођењаТорнтон
 Уједињено Краљевство
Датум смрти19. децембар 1848.(1848-12-19) (30 год.)
Место смртиХаворт
 Уједињено Краљевство
Најважнија дела

Емили Џејн Бронте (енгл. Emily Jane Brontë; Торнтон, 30. јул 1818Хаворт, 19. децембар 1848) је била енглеска књижевница и песникиња, запамћена највише по њеном делу Оркански висови, који данас спада у сам врх класичних дела енглеске литературе.

Биографија[уреди]

Емили је рођена у селу Торнтон у Јокширу, Енглеска, од оца Патрик Бронтеа и Марија Бранвел. Она је од укупно шесторо деца била пета, старија од Ане и млађа од Шарлоте. Године 1820, породица се преселила Хаворт, где је Емилинин отац прихватио место свештеника. То место ће знатно утицати на Шарлотино писање и имати одјека у њеним делима. У детињству, после смрти њихове мајке, три преостале сестре и њихов брат Бранвел Бронте стварају имагинарну земљу (Angria, Gondal, Gaaldine), које се појавњују у причама које су тада писале. Јако мало од Емилиног рада из тог периода је остало сачувано данас, све се већином изгубило осим ситних песама у којима се говорило о њиховом детињству.

Године 1838, Емили започиње рад као гувернанта у школи „Miss Patchett's Ladies Academy“. Касније, са својом сестром Шарлотом, конкуришу за рад у приватној школи у Бриселу. Обе су касније отворили сопствене школе у својој кући, али нажалост нису имале ученика.

Касније Емили, и сестре Шарлота и Ен, удружују снаге објављујући колекцију песама 1846. Да би избегли предрасуде према женским ауторима сестре Бронте користе друга имена задржавајући само почетна слова својих сопствених имена и тако постају: (Шарлота) Charlotte --> Currer Bell, (Ен) Anne --> Acton Bell, i (Емили) Emily --> Ellis Bell.

Године 1847, издаје свој једини роман, Оркански висови, као другу у комплету од три књиге коју су заједно издале сестре (трећа књига је Агнес Греј коју је написала Ен). Када су Оркански висови први пут изашли критика је била веома мешовита. Неки су је хвалили, а неки су је ружили. Упркос томе књига је постала и остала велики класик. Године 1850, Шарлота опет објављује Орканске висове али овог пута као засебну књигу и под Емилиним правим именом.

Као и своје сестре, Емилино здравље је било пољуљано оштрим темпом и животом што у школи тако и у кући. Умрла је 19. децембра 1848. од Туберкулозе, одмах после сахране свога брата у Септембру исте године. Сахрањена је испред цркве „St. Michael“ и покопана са својом омиљеном пуњеном животињом, мајмуног названог Дејв, али је касније откопан и играчка мајмуна је сада изложена у Бронте музеју у Харворту.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]