Анџелика Хјустон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Анџелика Хјустон

Anjelica Huston1.JPG

Пуно име Анџелика Хјустон
Датум рођења 8. мај 1951.
Место рођења Санта Моника (Калифорнија, Застава Сједињених Америчких Држава САД)
Супружник Роберт Грејам млађи (1992—2008)-његова смрт
IMDb веза

Анџелика Хјустон (енгл. Anjelica Huston) је америчка глумица, рођена 8. маја 1951. године у Санта Моники (Калифорнија).


Детињстви и младост[уреди]

Анџелика Хјустон је рођена у Санта Моники, Калифорнија. Кћерка је режисера и глуумца Џона Хјустона и прима балерине Енрика, Рика, Соме. Хјустонова је већи део свог детинјства провела у Ирској и Енглеској. Одрасла је у Кући Света Клеренс. Године 1969. је имала пар мањих улога у очевим филмовима. Те године је њена мајка, која је имала 39 година, погинула у саобраћајној несрећи и Хјустонова се одселила у Сједињене Америчке Државе, где се бавила манекенством неколико година. У то време је сарађивала са фотографима као што су Ричард Аведон и Боб Ричардсон.

Хјустонова има старијег брата Тони Хјустона, млађу полу-сестру са мајчине стране Алегру Хјустон, коју је она звала Легс, и млађег полу-брата са очеве стране Дени Хјустона. Она је тетка глумца Џека Хјустона.

Гумачка каријера[уреди]

Пошто је одлучила да се више оријентише ка филмовима, касних 1970-их је учила глуму. Нјена прва запажена улога је била у филму из 1981., Поштар увек звони два пута. Глумила је поред Џека Николсона са ким је била у вези од 1973. Касније, нјен отац је ангажује за филм Част Прицијевих (1985) где глуми Мејроз, кћи мафијашког дона која је заљубљена у убицу којег глуми Николсон. Хјустонова је освојила Оскара за најболју споредну женску улогу за овај филм и тако постала прва особа у историји која је, као трећа генерација у својој породици освојила Оскара.

Хјустонова је била номинована за Оскара за улогу у филму Варалице (The Grifters)-најболја главна женска улога (1991) и за улогу у филму Непријателји: Лјубавна прича-најболја споредна женска улога (1990). Такђе је глумила у последњем филму свога оца Мртви.

Анџелика Хјустон је добила звезду на Холивудском Булевару Славних 22. јануара 2010.

Филмографија[уреди]

Спољашње везе[уреди]