Арнолд Шенберг

С Википедије, слободне енциклопедије

Арнолд Шенберг
Arnold Schoenberg la 1948.jpg
Шенберг у Лос Анђелесу 1948.
Датум рођења(1874-09-13)13. септембар 1874.
Место рођењаБеч
Аустроугарска
Датум смрти13. јул 1951.(1951-07-13) (76 год.)
Место смртиЛос Анђелес
САД

Арнолд Шенберг (нем. Arnold Schönberg; Беч, 13. септембар 1874Лос Анђелес, 13. јул 1951) био је аустријски композитор, теоретичар музике, професор, сликар и писац јеврејског порекла. Од 1933. живео је у САД. Своје презиме записивао је нем. Schönberg све до селидбе у Сједињене Америчке Државе када се демонстративно вратио јеврејској вери и почео користити име енгл. Schoenberg, „из поштовања према америчкој пракси“.[1][2][3] Његови први радови представљају наставак традиције супротстављених немачких романтичарских стилова Брамса и Вагнера, док касније почиње да уводи све више атоналност у виду додекафонске технике компоновања која подразумева употребу тонских низова.

Био је близак експресионистичком покрету у немачкој поезији и уметности, и вођа Друге бечке школе у музици. У музику је увео естетику атоналности и хроматску лествицу са 12 степени (додекафонија). Увео је израз „развојна варијација“, а био је и први модерни композитор који је увео развој мотива без обазирања на доминацију једне музичке теме. Многи његови поступци, укључујући формализацију композиционе методе, као и отворено позивање публике на аналитичко размишљање, одјекују у авангардној музичкој пракси кроз цели 20-ти век.

Шенберг је био такође сликар, важан музички теоретичар и утицајни професор композиције, а његови ученици били су Албан Берг, Антон Веберн, Ханс Аислер, Егон Велесц, а касније Џон Кејџ, Лу Харисон, Ерл Ким, Леон Киршнер, и други истакнути музичари. Арнолд Шенберг је рођен у јеврејској породици ниже средње класе, у Леополштат округу у Бечу. Његов отац Самуило, родом из Братиславе био је трговац. Иако је његова мајка Паулин, родом из Прага, била учитељица клавира, Арнолд је био углавном самоук. Он је само узимао часове из контрапункта од композитора Александра фон Землинског.[4]

Списак дела[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Foss 1951, 401
  2. ^ Berg 2013.
  3. ^ Anon. 2008.
  4. ^ Beaumont 2000, 87

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Снимци Шенгерга[уреди | уреди извор]