Василиј Кандински

Из Википедије, слободне енциклопедије
Василиј Кандински

Василиј Кандински
Василиј Кандински

Пуно име Василиј Васиљевич Кандински
Информације
Датум рођења 16. децембар 1866.
Место рођења Москва (Руска Империја)
Датум смрти 13. децембар 1944.
Место смрти Неј на Сени (Француска)
Дела

Василиј Васиљевич Кандински (рус. Василий Васильевич Кандинский), био је руски сликар, рођен у Москви, 4/16. децембра 1866, а умро у Неју на Сени, 13. децембра 1944.

Биографија[уреди]

Кандински се родио у богатој трговачкој породици која се из Москве убрзо преселила у Одесу, где су се његови родитељи убрзо развели, па о њему наставља да брине тетка. У Одеси је похађао класичну гимназију, а упоредо примао приватне часове музике, цртања и сликања. Током 1886. године поново је отишао у Москву где је започео студије права и економије на Московском универзитету. Од 1892. почео је предавати право на Московском универзитету, а поред тога је и сликао. Године 1889. предузео је експедицију на Урал где је студирао правни систем сирјанских племена. Необично су га занимале геометријске слике и апстракције на њиховим бубњевима и то се одразило на његовим сликама.

Од 1896. године студирао је уметност на Минхенском универзитету где се пријатељио са групом „Фаланкс“. Године 1906. и 1907. провео је у Севру у Француској и приклонио се ка експресионизму. Од 1908. године је живео у баварском месту Мурнау и упознао се са теозофом Рудолфом Штајнером који је јако утицао на њега. Са својом пријатељицом Габријелом Минтер, Алексејем Јавленским, Алфредом Кубином и другим уметницима основао је 1909. „Ново уметничко удружење“. Кандински је почео у то доба да слика своје апстрактне слике тако да се са овом групом разишао и основао је групу „Плави јахач“, а 1912. је издао јако утицајну књигу „О духовности у уметности“.

Када је почео Први светски рат, побегао је са Минтеровом у Швајцарску, а одатле у Русију где је био професор на уметничким школама. Током Руске револуције изгубио је значајан део своје имовине и са задовољством је прихватио позив Валтера Гропијуса да буде професор на Баухаусу у Вајмару, Десауу и Берлину. У то су се доба у његовим сликама под утицајем конструктивизма дефинитивно појавиле геометријске структуре.

Године 1924. скупа са Лионел Фајнигером, Паул Клеом и Алексејем Јавленским основао је групу „Плава четворка“ и 1928. године добио немачко држављанство. Са америчким милионером Соломоном Гугенхајмом се срео 1930. Он је у то време оснивао збирку „не-објективног сликарства“ и из тог познанства је створена збирка од више од 150 слика Кандинског.

Када су нацисти 1933. године укинули Баухаус, отишао је у Француску. Нацисти су 1937. године узели 57 његових слика из музеја и изложили као „дегенеративну уметност“ на срамној изложби.

У Француској је 1939. године добио држављанство и завршио своју последњу велику композицију „Композиција X“. Кандински је умро 1944. године.

Галерија изабраних радова[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Franz Marc 028.jpg Чланови уметничке групе Плави јахач - Der Blaue Reiter

Василиј Кандински | Франц Марк | Маријане фон Верефкин | Габријела Минтер |
Паул Кле | Алексеј фон Јавленски | Аугуст Маке | Алфред Кубин