Аљова чесма у Ужицу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Aљова чесма
Аљова чесма1.JPG
Аљова чесма
Опште информације
МестоУжице
Држава Србија
Време настанка1900.
Тип културног добраСпомен - чесма
Званични веб-сајт

Аљова чесма се налази у Ужицу на Тргу Светог Саве, испред Цркве Светог Ђорђа. Чесму је подигао Алекса – Аљо Поповић у спомен свом брату, проти Гаврилу Поповићу.

Изградња[уреди]

Спомен - чесма је подигнута по плану Димитрија Милошевића, инжењера из Крагујевца, а изградили су је мајстори – каменоресци: Карло Казанова и Павле Костка. Камен за изградњу чесме је допремљен из околине Ужица. Крст, који се налази на врху овог објекта, је пројектовао вајар Бранко Тијанић, а изливен је у фабрици Ваљаонице у Карану. Чесму је уредила и наместила крст радионица Предузећа за обраду камена, "Бетон - комерц". Све су ово добри људи урадили без накнаде.[1] Свечано откривање споменика обављено је 18. јуна 1900. године у 9 сати и 30 минута. 1945. године крст је скинут са чесме, а враћен је 1992. године. Запис о изградњи спомен-чесме се налази на Завичајном одељењу Народне библиотеке Ужице.

Изглед споменика[уреди]

Тело чесме је пирамидалног облика. Од основе на око 1,30 cm истиче вода из лавље чељусти исклесане од истог камена. До 1970. године текла је изворска вода, а данас је из градског водовода.[1]

Распоред натписа на чесми[уреди]

Источна страна чесме[уреди]

На источној страни чесме налази се натпис:

УЖИЦЕ
1900 г.
под владом
АЛЕКСАНДРА I
Господара и Краља Србије

Северна страна чесме[уреди]

Са северне стране налази се натпис:

АЛЕКСА Ђ. ПОПОВИЋ
адвокат
своме брату

Западна страна чесме[уреди]

Са западне стране налази се натпис:

ГАВРИЛУ Ђ. ПОПОВИЋУ,
бив. проти ужичком
1823 + 1881.

Јужна страна чесме[уреди]

Са јужне стране налази се натпис:

И УЖИЧАНИМА
да се сећају свог доброг
проте Гаврила.

Аљова чесма - скромна свечаност[уреди]

"Јуна 18-ог објављена је у нашем граду скромна свечаност. Уважени грађанин и посланик града Ужица, г. Алекса Ђ. Поповић, правобранилац, желећи дати доказ своје неизмерне благородности и братске љубави према своме брату пок. Гаврилу Ђ. Поповићу, чувеном проти ужичком, - подигао му је величанствени животворни споменик – чесму, пред ужичком саборном црквом".[2] Овој свечаности су присуствовале многе уважене личности: Сретен Б. Јевтовић – председник Општине ужичке, господин Кречковић, протојереј Округа господин Миленко Ђ. Поповић, заступник председника првостепеног суда господин Милан Игрошанац судија, директор гимназије, команданти војних јединица, а телеграми су стигли од људи који су били спречени да присуствују овом догађају: уваженог старешине Округа г. Мате Радовића, Малише Атанацковића и других.

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 Чесме ужичке / Милорад С. Искрин ; [фотографије Милорад С. Искрин ; мапе израдио Гордан Гого Ћосић]. - 2. допуњено изд. - Ужице : Арт плус, 2004
  2. ^ Спомен Гаврилу Ђ. Поповићу бив. проти окр. ужичког 18. јуна 1900 г. 1823 + 1881. Ужице Штампарија Лазара. Ђ. Тришића у Ужицу 1900.

Спољашњи извори[уреди]