Банјип

Из Википедије, слободне енциклопедије
Банјип
Bunyip skull.jpg
илустрација наводне лубање Банјипа
Група криптид
Подгрупа "Живи диносаур",
Криптозоолошки сисар,
Криптозоолошка птица,
Криптозоолошка риба,
Језерско чудовиште
Земља  Аустралија
Станиште дивљина Аустралије
Илустрација.
Банјип (према опису гдје наликује на комбинацију воденкоња и медвједа)
Илустрација.
Банјип (према опису гдје наликује на диносаура из групе Орнитопода)
Илустрација.
Банјип (према опису гдје наликује на комбинацију сабљозубог тигра и видре) (аутор Ц. Д. Ричардсон)
Илустрација.
илустрација Банјипа из 1890. године
Илустрација.
илустрација Банјипа из 1935. године
Илустрација.
абориџински цртеж Банјипа (Тор-ру-дон)

Банјип (енгл. Bunyip) је криптид из абориџинских предања. Ово биће наводно обитава у близини језера, мочвара, билабонгова, ријека и ушћа ријека диљем Аустралије.

Поријекло и значење назива[уреди]

Име овог бића долази из језика Вемба-Вемба Абориџина (енгл. Wemba-Wemba) са југоистока Аустралије. Ова ријеч у преведу, од стане данашњи Абориџина, значи "ђаво" или "зли дух". Како год овај превод можда и није испараван и не означава право значење ове ријечи који је важио за вријеме доласка Абориџина у Аустралију.

Ријеч Банјип се први пут спомиње у енглеском језику 1840. године као значење везано за непознату животињу из Аустралске дивљине која производи застрашујуће крике. Ријеч Банјип се још може пронаћи и у називима неких географски мјеста у Аустралији, као што су: град Банјип у Викторији, и ријека Банјип која се улијева у Вестернпортски заљев на југу Викторије.

Други називи[уреди]

Диљем Аустралије постоје и други називи за Банјипа, као што су:

Опис криптида[уреди]

Роберт Холден је у својој књизи из 2001. године написао да постоји најмање девет различити описа за Банјипа диљем Аустралије. Први европски досељеници су такође записали многоброје верзије описа Банјипа.

Џорџ Френч Ангус је 1847. године записао опис Банјипа од стране Морунди Абориџина (енгл. Moorundi people) који живе крај ријеке Мари. Ово биће по изгледу наликује на огромну морску звјезду која понекад излази на обалу ријеке;

Међу другим описима Банјипа су и:

 • Опис у коме је налик на велику јегуљу (Тор-ру-дон);
 • Опис у коме је налик на великог емуа (Тор-ру-дон);
 • Опис у коме је налик на диносаура из групе Орнитопода са оштрим канџама на предњим ногама;
 • Опис у коме је налик на сисара који изгледа као комбинацију туљана и видре;
 • Опис у коме је налик на сирара који изгледа као комбинација пса и видре са дугим очњацима у горљој чељусти, тамним дугим крзном, оштрим канџама на предњим удовима са пливаћим кожицама помоћу који лови рибу, и дугим репом помоћу ког брзо плива;
 • Опис у коме је налик на сисара који изгледа као комбинација воденкоња и медвједа:
 • Опис у коме је налик на сисара који изгледа као комбинација сабљозубог тигра и видре;

У митологији[уреди]

У митологији Банјип је биће које излази из воде у ноћи пуног мјесеца и убија и једе све животиње и људе који су близу обале. Старији су причали дјеци приче о Банјипу пред спавање како би их застрашили да не прилазе обалама ријека и језера.

У једној легенди се спомиње да је Дугина Змија казнила човјека по имену Биами који је убио и појео тотемску животињу свог племена. Дугина Змија га је претворила у злог духа Банјипа који је почео нападати своје племе и животиње у околини.

Хронологија сусрета са овим бићем и виђења[уреди]

Илустрација.
Хамилтон Хјум (19. јун 1797. – 19. април 1873.)
 • 1818. године Хамилтон Хјум и Џејмс Михем су пронашли неколико свјежи кости непознате животиње на обали језера Батхурст у Новом Јужном Велсу. Кости су описали да су велике као кости код воденкоња. Касније су устврдили да кости наликују на кости Дипротодона;
 • Највећи број виђења Банјапа се десио између 1840-их и 1850-их и то углавном на југу Аустралије.
  • У јулу 1845. године у новинама "Џилонг Адвертајзер" је објављено да је пронађена нефосилизирана кост неке непознате велике животиње у близини града Џилонга. Ову кост су показали припадницима разни Абориџински племена и сви одговорили да ова кост припада Банјипу.
  • Такође је исте године се објавили да је једну Абориџинску жену убио Банјип.
  • Такође је исте године су интервјуисали Абориџина по имену Мунбовран који је испричао свој сусрет са бићем (које је наликовало на диносаура из групе Орнитопода) које му је канџама нанијело неколико дибоки рана на прсима;
  • У марту 1847. године "огромни чудновати кљунаш" је виђен како се сунча на обали насупрот Кастом Хауса у Мелбурну;[1]

Могуће објашњење овог криптида[уреди]

Постоји неколико могући објашњења за неке од описа овог криптида:

 • У случају Буруњора гдје се описује као велики ему (знаном још као Тор-ру-дон) се ради о давним сјећањима Абориџина на птицу Гениорнис њутони (лат. Genyornis newtoni)) - велику изумрлу птицу нелетачици из породице Дроморнитидае (лат. Dromornithidae) која је некада настањивала Аустралску дивљину. Гениорнис је био преко 2 метра висок, и био је месождер и стрвинар. Ова врста је изумрла прије неки 53.900 до 43.400 година;
 • У случају Буруњора гдје се описује као сисар који изгледа као комбинација воденкоња и медвједа се ради о давним сјећањима Абориџина на Дипротодонте (лат. Diprotodontidae)) - породицу давно изумрли сисара биљоједа који су били највећи торбари на свијету. Живјели су од Олигоцена до краја Плеистоцена (до прије неки 11.000 година). Највећи дипротодонт је био Дипротодон оптатум (лат. Diprotodon optatum), који је био и највећи торбар који је икад постојао на Земљи;
 • У случају Буруњора гдје се описује као велика јегуља (знаном још као Тор-ру-дон) се ради о Аустралској дугоперајној јегуљи (лат. Anguilla reinhardtii), за које је забиљежено да могу нарасти и до 3 метра.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Литература[уреди]

 • Holden, Robert (2001), Bunyips: Australia's folklore of fear, National Library of Australia, ISBN 978-0-642-10732-9 
 • Fenner, Charles (1933), Bunyips and Billabongs, Sydney: Angus and Robertson 
 • Tim the Yowie Man (22 November 2013). „Tim the Yowie Man: The bunyip hunt”. The Canberra Times. Fairfax Media. Архивирано из оригинала на датум 23 November 2013. 

Референце[уреди]

 1. „PORT PHILLIP.”. The South Australian. Adelaide: National Library of Australia. 02.03.1847. стр. 7. Приступљено 16.09.2013.