Марија Магдалена

С Википедије, слободне енциклопедије
Марија Магдалена
Равноапостолна, Мироносница
Maria Magdalene icon.jpg
Православна икона Марије Магдалене
Место рођењаМагдала
Датум смрти1. век
Место смртиЕфес
Поштује се уПравославна црква, Католичка црква, Англиканска црква
Главно светилиштеХрам Марије Магдалене у Јерусалиму
Празник22. јул по грегоријанском, 4. августа по јулијанском календару.
СпорноЊен однос са Исусом.

Марија Магдалена (на српском: Марија Магдалина) је била ученица и пратиља Исуса из Назарета. Православна црква је сматра равном апостолима.

Марија је родом из места Магдале, поред Генисаретског језера, из племена Исахарова. У јеванђељу се помиње да је мучена од седам злих духова (бесова), од којих ју је Исус ослободио и учинио здравом. Марија је тако постала верна Исусова пратиља.

А, затим, Исус путоваше кроз градове и села и објављиваше и обзнањиваше добру вијест о царству Божјем. Дванаесторица бијаху с њим, и такође жене које бијаху излијечене од злих духова и болести: Марија, звана Магдалена, из које бијаше изишло седам злих духова, Јована, жена Херодовог надстојника Хузе, Сузана и многе друге које их помагаше својим добрима.
— Јеванђеље по Луки

Када су Исуса осудили и одвели на распеће, под крстом на Голготи стајала је и Марија Магдалина, и горко плакала заједно са Маријом, Исусовом мајком. Након Исусове смрти она је три пута посетила његов гроб. У јеванђељу се говори да када је Христос васкрсао, она га је два пута видела: једном сама, а други пут са осталим женама. Марија је након разапињања Исуса отпутовала у Рим, тужећи цару Тиберију Пилата због његове неправедне осуде Исуса Христа. Њену тужбу је цар примио, и Пилата преместио из Јерусалима у Галију, где је овај судија у немилости царској и у тешкој болести преминуо. По том се вратила из Рима у Ефес код Јована Богослова, коме је помагала у проповедању јеванђеља. Са великом љубављу према Исусу и са великом ревношћу проповедала је она јеванђеље свету као Христов апостол.

Преминула је мирно у Ефесу. Њене мошти су касније пренете у Цариград. Близу Гетсиманског врта налази се руски храм посвећен светој Марији Магдалени.

Српска православна црква прославља 22. јула по јулијанском, а 4. августа по грегоријанском календару празник Блага Марија као дан сећања на Марију Магдалину.

Занимљивости[уреди | уреди извор]

Шимун Милиновић је помиње као Марију Мандалину (Хрватске успомене из Далмације, pp. 215.).

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]