Марија Магдалена

Из Википедије, слободне енциклопедије
Марија Магдалена
Равноапостолна, Мироносница
Maria Magdalene icon.jpg
Православна икона Марије Магдалене
Место рођења Магдала
Датум смрти 1. век
Место смрти Ефес
Поштује се у Православна црква, Католичка црква, Англиканска црква
Главно светилиште Храм Марије Магдалене у Јерусалиму
Празник 22. јул по грегоријанском, 4. августа по јулијанском календару.
Спорно Њен однос са Исусом.

Марија Магдалена је била ученица и пратиља Исуса из Назарета. Православна црква је сматра равном апостолима.

Марија је родом из места Магдале, поред Генисаретског језера, из племена Исахарова. У јеванђељу се помиње да је мучена од седам злих духова (бесова), од којих ју је Исус ослободио и учинио здравом. Марија је тако постала верна Исусова пратиља.

А, затим, Исус путоваше кроз градове и села и објављиваше и обзнањиваше добру вијест о царству Божјем. Дванаесторица бијаху с њим, и такође жене које бијаху излијечене од злих духова и болести: Марија, звана Магдалена, из које бијаше изишло седам злих духова, Јована, жена Херодовог надстојника Хузе, Сузана и многе друге које их помагаше својим добрима. — Јеванђеље по Луки

Када су Исуса осудили и одвели на распеће, под крстом на Голготи стајала је и Марија Магдалина, и горко плакала заједно са Маријом, Исусовом мајком. Након Исусове смрти она је три пута посетила његов гроб. У јеванђељу се говори да када је Христос васкрсао, она га је два пута видела: једном сама, а други пут са осталим женама. Марија је након разапињања Исуса отпутовала у Рим, тужећи цару Тиберију Пилата због његове неправедне осуде Исуса Христа. Њену тужбу је цар примио, и Пилата преместио из Јерусалима у Галију, где је овај судија у немилости царској и у тешкој болести преминуо. По том се вратила из Рима у Ефес код Јована Богослова, коме је помагала у проповедању јеванђеља. Са великом љубављу према Исусу и са великом ревношћу проповедала је она јеванђеље свету као Христов апостол.

Преминула је мирно у Ефесу. Њене мошти су касније пренете у Цариград. Близу Гетсиманског врта налази се руски храм посвећен светој Марији Магдалени.

Српска православна црква прославља 22. јула по јулијанском, а 4. августа по грегоријанском календару празник Блага Марија као дан сећања на Марију Магдалину.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]