Битка за Сингапур

Из Википедије, слободне енциклопедије
Битка за Сингапур
Део Другог светског рата, Пацифичког рата
Singaporesurrender.jpg
Предаја Британаца
Време: 7.15. фебруар 1942.
Место: Сингапур
Резултат: Јапанска победа
Сукобљене стране
Савезници: британске, аустралијске и индијске снаге
Јапан
Команданти и вође
Артур Персивал
Томојуки Јамашита
Јачина
85.000[тражи се извор] 36.000[тражи се извор]
Жртве и губици
5.500 мртвих, 80.000 заробљених 1.715 мртвих, 3.500 рањених

Битка за Сингапур водила се током Другог светског рата када су снаге Јапанског царства напале утврђени савезнички град Сингапур. Борбе су трајале од 7. до 15. фебруара 1942. и резултовале су јапанским заузимањем града и највећом предајом британских снага и њихових савезника до тада.[1] Око 80.000 индијских, аустралијских и британских војника постали су ратни заробљеници, уз око 50.000 заробљених током инвазије Малаје.

Позадина[уреди]

У 19. веку Британци су овладали Сингапуром што им је омогућило да контролишу поморски саобраћај и трговину у југоисточном делу Азије. Више од 100 година њихова превласт је била потпуна. 1930-их ојачао је јапански империјализам који је почео да угрожава колоније европских сила. Тако је на Сингапуру изграђен низ фортификација како би се спречио јапански десант с мора. Британци су Сингапур прогласили новим Гибралтаром како би нагласили да је неосвојив.

Битка[уреди]

Јапанци нису били нимало импресионирани арогантним држањем Британаца већ су припремали сопствене снаге за једну од својих највећих побједа у историји. Сингапур је био бомбардован већ 8. децембра 1941. (због временске разлике то се догодило истовремено с почетком напада на Перл Харбор). Британци су на јапанску флоту послали бојни брод Принц од Велса и бојни крсташ Рипалс, али оба брода су Јапанци потопили у бици код Куантана са око 90 авиона послатих из база у окупираној Француској Индокини. Британци су сматрали да им највећа претња долази од директног поморског десанта на острво. Јапанци су се међутим искрцали у Малаји и Тајланду и с лакоћом победили британске, аустралијске и индијске јединице ненавикле на борбе у прашуми.

С отприлике 65.000 војника јапански генерал Јамашита, са надимком Тигар с Малаје напредује кроз џунглу према сингапурском утврђењу. Иако бројнији Британци никако нису могли да зауставе јапанско надирање, а након битке код Јитре, гдје су претрпели пораз у сталном су повлачењу. У изузетно кратком року од само десет недеља јапанске јединице прешле су кроз 600 km тешко проходних малајских џунгли и дошле иза леђа британском утврђењу, са северне стране одакле британски стратези пре рата нису очекивали непријатеља. Завршни јапански напад на утврђење почео је 8. фебруара 1942. године и трајао до 15. фебруара када је сваки отпор британских снага престао. Британски командант, генерал-пуковник Артур Персивал, потписао је предају неосвојивог сингапурског утврђења, иако му је премијер Винстон Черчил заповедио да истраје у одбрани до краја.

Последице[уреди]

Јапанци су изгубили око 10.000 војника, а заробили су готово 130.000 војника Британаца и Комонвелта. Заробљеници су касније одведени на градњу жељезнице у Бурму гдје их је око 12.000 умрло. Пораз је за Британце био још већи ако се узме у обзир да је број јапанских војника у борбама био мањи од британских снага.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Референце[уреди]

  1. Kantowicz (1999). стр. 415.

Литература[уреди]