Пређи на садржај

Велики поморник

С Википедије, слободне енциклопедије

Велики поморник
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
S. skua
Биномно име
Stercorarius skua
Brunnich, 1764
Синоними

Catharacta skua

Велики поморник (лат. Stercorarius skua) врста је морске птице из породице поморника.

Опис[уреди | уреди извор]

Велики поморник је дуг 50–58 центиметара са распоном крила 125–140 центиметара. Одрасла јединка је смећкастосива, са црном капом, а младунци су смеђи без пруга. Реп му је кратак и туп, док му је лет директан и снажан.

Порекло[уреди | уреди извор]

Генетска истраживања су пронашла изненађујуће сличности између великог поморника и широрепог поморника, упркос разликама у изгледу. Многи орнитолози верују да велики поморник потиче од хибрида између широрепог поморника и једне од врста поморника са јужне хемисфере,[2] или да је широрепи поморник еволуирао од хибрида великог поморника и неке од мањих арктичких врста.

Размножавање[уреди | уреди извор]

Велики поморник се размножава на Исланду, у Норвешкој, на Фарским и Шкотским острвима, са неколико њих у унутрашњости Шкотске. Размножава се на каменитим острвима и обично женка снесе два пегава маслинастосмеђа јајета у гнездо обложено травом. Као и други поморници, лети око главе човека или другог уљеза који прилази гнезду. Иако не може да нанесе озбиљне повреде, такво искуство са птицом те величине је ужасавајуће. Селица је и зимује на мору у Атлантском океану и често долази до северноамеричких водених токова. Понекад долута до медитеранских земаља (на пример Турске).

Исхрана[уреди | уреди извор]

Ова птица једе углавном рибу, коју често краде од галебова, чигри, па чак и блуна. Такође директно напада и убија друге морске птице. Као и код већине других врста, целе године се овако понаша и показује мању окретност и већу снагу од мањих поморника када напада друге птице. Уобичајена техника је да долети до блуне у лету и ухвати је, тако да она падне у море, где је поморник напада док она не преда свој улов. Такође једе изнутрице, јаја, бобице и стрвине. Због своје величине, агресивног понашања и самообране, велики поморник се углавном не плаши других грабљивица. Младунци могу да постану плен пацовима, мачкама или арктичким лисицама, а здраве одрасле могу да угрозе само сури орао и белорепан.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ BirdLife International (2012). Catharacta skua. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 24. 04. 2016. 
  2. ^ Furness, Robert W.; Hamer, Keith (2003). „Skuas and Jaegers”. Ур.: Perrins, Christopher. Firefly Encyclopedia of Birds. Firefly Books. стр. 270–273. ISBN 978-1-55297-777-4. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]