Владимир Татлин

С Википедије, слободне енциклопедије
Владимир Јевграфович Татлин
Tatlin.jpg
Владимир Татлин
Лични подаци
Датум рођења(1885-12-28)28. децембар 1885.
Место рођењаХарков, Руска Империја
Датум смрти31. мај 1953.(1953-05-31) (67 год.)
Место смртиМосква, СССР

Владимир Јевграфович Татлин (рус. Владимир Евграфович Татлин; Харков, 28. децембар 1885Москва, 31. мај 1953) је био руски архитекта и сликар конструктивиста.

Биографија[уреди | уреди извор]

Студирао је на Високој школи ликовних уметности у Москви, иако је пре тога радио као кадет у трговачкој морнарици. Године 1913. одлази најпре у Берлин и потом у Париз. После повратка радио је рељефе које излаже у Москви и Петрограду. После Револуције постаје професор московског атељеа за слободну и примењену уметност као авангардни члан групе конструктивиста. После 1922. године био је предавач на установи за уметничке студије у Лењинграду. Касније је предавао у Кијеву и Москви.

Дела и пројекти[уреди | уреди извор]

Његов најпознатији, неизведен пројекат, Споменик Трећој интернационали, замишљен је да буде подигнут у Лењинграду. [1] Грађевина од гвожђа и челика, покривена стаклом, требало је да буде висока 400 m, дакле била би, у то време, највиши објекат на свету. Пројектом је било предвиђено да двоструки спирални омотач буде нагнут у једном смеру, да изнутра конструкција садржи сале и канцеларије. Спољна маса је требало да има облик коцке и служила би законодавним органима. Цела конструкција требало је да се обрће око своје осе различитом брзином – горње тело, у облику облице, требало је да се обрће око своје осе брзином пуног обртаја за један дан.

И за данашње доба фантастичан, пројекат никад није довршен.

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]