Голема чапља

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Голема чапља
Goliath heron standing cropped.jpg
Голема чапља
Научна класификација
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Aves
Ред: Pelecaniformes
Породица: Ardeidae
Род: Ardea
Врста: A. goliath
Биномна номенклатура
Ardea goliath
Cretzschmar, 1827
Ardea goliath map.svg
Синоними

Garza goliath

Голема чапља (лат. Ardea goliath) врста је птице из породице чапљи. Живи у субсахарској Африци, а мања популација живи у Југозападној и Јужној Азији.

Опис[уреди]

Голема чапља је највећа чапља на свету. Висока је 120—152 центиметара, са распоном крила 185—230 центиметара и тешка је 4–5 килограма.[2][3] У лету изгледа спора и некако неспретна и, за разлику од неких других чапљи, ноге не држи хоризонтално. Мужјак и женка су слични, сиве и кестењасте боје. Глава, ћуба, леђа и стране врата су кестењасти. Брада, грло, предвратљe и горњи део прса су бели, са црним пругама на предвратљу и прсима. Доњи део прса и стомак су окер са црним пругама. Очи су жуте, а ноге и стопала црни. Младунци изгледају слично као и одрасли, али су блеђи.

Важна станишта велике чапље су језера, мочваре, шуме мангрова и делте река.

Храни се рибама, жабама, маленим сисарима и инсектима. Лови тако што стоји у плићаку или на плутајућој вегетацији и проматра воду. Када се плен појави, она га више пута набада отвореним кљуном.

Сезона парења је од новембра до марта. Гради велика гнезда од гранчица на дрвећу изнад воде, на тлу и на ниском грмљу. Женка снесе два до три светлоплава јаја која и она и мужјак инкубирају око четири недеље.

Референце[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]