Голуб дупљаш

С Википедије, слободне енциклопедије

Голуб дупљаш
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
C. oenas
Биномно име
Columba oenas
Linnaeus, 1758

Голуб дупљаш (лат. Columba oenas) европска је врста голуба.[2]

Опис[уреди | уреди извор]

Сличан је голубу пећинару, само што му је тртица сива, а не бела, док су пруге на крилима слабије изражене. Мањи је од пећинара и нема бели украс на врату и крилима. Глава, врат, горњи део крила и доњи део леђа су му плаве боје. Горњи део леђа је смеђеплав, а према гуши прелази у боју црног вина. Доњи део тела је загаситоплав. Велика летна пера у крилима су плава, као и пера репа. На крилима има једну пругу мрке боје. Кљун му је бледожуте боје са црвеним носем. Достиже величину од 32 центиметра, а распон крила му је око 70 центиметара. Тежи до 350 грама. Мужјаци и женке се не разликују.

Распрострањеност[уреди | уреди извор]

Распрострањеност му је нешто мања него код голуба гривнаша. Како је птица селица, између фебруара и октобра среће га се широм Европе у шумама и парковима, осим на Исланду и на северу Скандинавије. Зиму проводи на крајњем западу и југу Европе.

Начин живота и размножавање[уреди | уреди извор]

Јаје голуба дупљаша (Columba oenas)

Име је добио по томе што се леже у дупљама старог дрвећа.[3][4] Гнездо гради у дупљама старог дрвећа у које снесе два бела, овална јаја дужине 36 мм, а ширине 27 мм. Млади се излегу после 17-18 дана лежања. Пар се измењује на гнезду и у подизању младих. Знају да прихвате и понуђене кућице за птице. Обично се легу три пута годишње, али увек у новој дупљи, јер у старом гнијезду остане доста измета младунаца.

Исхрана[уреди | уреди извор]

Храни се првенствено разним семењем, плодовима маслина, зрневљем жита, семењем коровских биљака, четинара и другог дрвећа. Раније је чинио доста штете пољопривреди, али како се данас посвећује већа пажња шумама, шупљих стабала је све мање, па је све мање и голубова дупљаша.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ BirdLife International (2016). Columba oenas. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.2. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 3. 11. 2019. 
  2. ^ Gibbs, David; Barnes, Eustace; Cox, John. Pigeons and Doves: A Guide to the Pigeons and Doves of the World. United Kingdom: Pica Press. стр. 624. ISBN 978-1-873403-60-0. 
  3. ^ "Online Etymology Dictionary stock (n.1)"
  4. ^ "Roland Newkirk, paragraph 5" "Words to the Wise"

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]